Numărul catolicilor din Irlanda de Nord a depășit pentru prima dată numărul protestanților. Identitatea britanică e în scădere
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Catolicii au depășit numărul protestanților în Irlanda de Nord pentru prima dată, după ce statul a fost conceput cu un secol în urmă pentru a avea o majoritate protestantă permanentă.

Rezultatele recensământului din 2021, publicate joi, au arătat că 45,7% dintre locuitori sunt catolici sau din mediul catolic, comparativ cu 43,48% din medii protestante sau creștine. Cifrele recensământului din 2011 erau 45% catolici și 48% protestanți. Niciunul dintre blocuri nu este, însă, majoritar.

Înclinarea demografică era așteptată, dar aceasta va oferi în continuare un impact psihologic unioniștilor, care timp de decenii s-au bazat pe o majoritate protestantă care, teoretic, proteja poziția Irlandei de Nord în Regatul Unit.

Diarmaid Ferriter, istoric și autor, a spus: „A trecut mult timp. Au fost deja martori la pierderea supremației lor politice. A vedea și pierderea supremației lor numerice este o altă lovitură.”

Ratele mai mari ale natalității în rândul catolicilor au redus treptat decalajul, o măsură atent urmărită, deoarece aceștia au avut tendința de a se identifica ca irlandezi, în timp ce protestanții au avut tendința să se identifice ca britanici. Totuși, fondul religios și identitatea politică nu se mai transferă automat la modelele de vot, a spus Ferriter.

În ultimele alegeri, sprijinul pentru partidele naționaliste și unioniste a crescut la aproximativ 40% pentru fiecare parte, lăsând la mijloc 20% dintre alegători care sunt nealiniați și resping etichetele sectare tradiționale. Sondajele de opinie arată în mod constant că mai mulți oameni sunt în favoarea rămânerii în Marea Britanie – invocând taxele și Serviciul Național de Sănătate, printre alte motive – decât unirea cu Irlanda.

În orice caz. recensământul, primul de la Brexit, a arătat o slăbire a identității britanice. Aproximativ 31,86% s-au identificat doar ca britanici, 29,13% s-au identificat doar ca irlandezi și 19,78% doar ca irlandezi de Nord. În 2011, cifrele erau de 40% doar britanici, 25% doar irlandezi și 21% numai irlandezi de nord.

Datele despre fondul religios sunt într-un contrast puternic cu întemeierea statului în 1921, când Marea Britanie a desprins șase județe din restul Irlandei pentru a crea o entitate cu o majoritate protestantă de două treimi, scrie The Guardian.

Regele Charles al III-lea a mulţumit publicului pentru sprijinul manifestat de la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a

În timp ce doliul naţional care a urmat decesului suveranei se apropie de final, noul rege le-a mulţumit într-un comunicat 'tuturor acestor nenumărate persoane' care şi-au manifestat sprijinul.

La Londra, Edinburgh, Hillsborough şi Cardiff, noi (el şi soţia sa) am fost emoţionaţi peste măsură de toţi cei care şi-au dat osteneala să vină să aducă un omagiu serviciului întregii vieţi al iubitei mele mame, regretata regină', el a scris el.

Mai devreme în cursul serii, la orele 20.00 (19.00 GMT), Regatul Unit a a păstrat un minut de reculegere în memoria Reginei Elisabeta a II-a. Guvernul britanic a invitat publicul să participe la un Moment Naţional de Reculegere acasă, în pragul uşii sau pe străzi, ori la evenimente ale comunităţii şi priveghi. Suverana, care a murit la 96 de ani, a fost extrem de populară după 70 de ani de domnie, o longevitate fără precedent în istoria Marii Britanii (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel