Numărul asistaților sociali, la un minim istoric, în Târgoviște. Primarul Cristian Stan: S-a mai demolat un mit!
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Cristian-Daniel Stan
Sursa foto: Facebook Cristian-Daniel Stan
Numărul asistaților sociali se află într-o continuă scădere în municipiul Târgoviște.

În luna martie a acestui an, orașul reședință al județului Dâmbovița a înregistrat cel mai mic număr de asistați sociali de la intrarea în vigoare a Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, din ultimii 21 de ani, scrie dbonline.ro.

"S-a mai demolat un mit!  Numărul asistaților sociali din Târgoviște, la un minim istoric! În luna martie, municipiul Târgoviște a înregistrat cel mai mic număr de asistați sociali de la intrarea în vigoare a Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, deci din ultimii peste 20 de ani. Astfel, numărul dosarelor a scăzut la 209, în condițiile în care, spre exemplu, la nivelul anului 2015, numărul acestora depășea 500, iar anii anteriori oscila intre 800 si 1000 de dosare. În egală măsură, ne asigurăm ca sunt realizate orele de muncă obligatorii, sub sancțiunea pierderii, de către cei care se sustrag de la îndeplinirea obligațiilor legale, a dreptului de a beneficia de ajutor social”, a  transmis primarul Cristian Stan, primarul orașului Târgoviște.

Câți beneficiari de ajutor social sunt în România

Numărul beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 159.753 în februarie 2022, cu 418 mai mulţi faţă de luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), scrie Agerpres.

Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (10.297), Bacău (8.956) şi Buzău (7.787), iar cei mai puţini în Bucureşti (227) şi în judeţele Ilfov (885) şi Timiş (1.292).

Suma medie plătită în prima lună a acestui an de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit minim garantat) a fost de 260,72 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 41,65 milioane de lei.

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj (340,21 lei), Braşov (313,63 lei) şi Covasna (311,7).

Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel