Număr record de meciuri la următoarea ediție a Cupei Mondiale de Fotbal
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Cupa Mondială de fotbal din 2026, găzduită de Statele Unite, Canada şi Mexic, va avea un număr record de meciuri, 104, datorită trecerii de la 32 la 48 de echipe, susţine ziarul New York Times, citat de DPA.  

O decizie privind formatul turneului final cu 48 de echipe la CM 2026 este aşteptată curând la o întrunire a FIFA, înainte de Congresul de joi de la Kigali (Rwanda), în care Gianni Infantino va fi reales preşedinte.

Formatul iniţial prevedea 16 grupe de câte trei echipe, dar succesul de la CM 2022 din Qatar, cu tradiţionalele grupe de patru echipe, a determinat FIFA să găsească o soluţie pentru a menţine acest sistem.

În Qatar s-au desfăşurat 64 de meciuri, la care se vor adăuga încă 40 într-un sistem de 12 grupe a patru echipe la CM 2026. Sistemul cu 16 grupe de trei echipe ar fi adăugat doar 16 meciuri în plus.

Infantino crede că grupele de trei echipe conduc la meciuri fără miză şi chiar la posibilitatea manipulării meciurilor.

Argentina a disputat şapte meciuri înainte de a cucerit trofeul la Mondialul din 2022. La CM 2026, echipele calificate în şaisprezecimi vor disputa doar câte un meci în plus.

Sistemul cu 48 echipe şi grupe de patru ar duce însă la creşterea duratei turneului final, care ar putea afecta campionatele naţionale.

Amnesty International cere FIFA să ofere compensaţii pentru "lucrătorii migranţi exploataţi" în Qatar

Amnesty International a cerut FIFA, într-o scrisoare deschisă, să ofere compensaţii pentru "lucrătorii migranţi exploataţi" în Qatar pe şantierele Cupei Mondiale de fotbal 2022, informează agenţia Belga.

"Victimele încălcărilor odioase ale drepturilor omului comise cu ocazia Cupei Mondiale FIFA 2022 din Qatar merită să li se facă dreptate", a declarat Amnesty, care a donat FIFA tricouri de fotbal concepute special concepute pentru această ocazie. Tricourile au fost expuse la muzeul oficial al FIFA din Elveţia. Ele ilustrează hainele de lucru albastre şi vestele galbene fluorescente purtate de lucrătorii migranţi.

FIFA le-a primit împreună cu scrisoarea cu câteva zile înainte de conferinţa sa anuală, care va avea loc în 16 martie în Rwanda. Un milion de persoane din 190 de ţări au semnat petiţia prin intermediul platformei Avaaz.

"Concret, propunem un plan şi un calendar de despăgubire a victimelor", a explicat şeful departamentului de justiţiei economică şi socială la Amnesty International, Steve Cockburn. "Aceşti muncitori au fost maltrataţi pentru a face posibil o Cupă Mondială ce a adus miliarde de dolari pentru FIFA, dar care a venit cu un cost uman sub forma unor familii îndatorate sau a unor rude decedate", a afirmat el.

Bieta Andemariam, director juridic al organizaţiei Avaaz, a afirmat că opinia publică mondială recunoaşte nedreptatea gravă comisă împotriva lucrătorilor din Qatar: "Oamenii cer ca FIFA să redistribuie o parte din miliardele de dolari câştigate prin transpiraţia, sângele şi viaţa a sute de mii de victime".

Cu puţin înaintea turneului organizat în noiembrie şi decembrie 2022, FIFA a promis înfiinţarea unui fond de ajutorare pentru muncitorii implicaţi. Dar, potrivit Amnesty, FIFA încă nu s-a angajat să folosească acest fond pentru a oferi sprijin direct lucrătorilor. Până în prezent, ea nu ar fi oferit detalii suplimentare cu privire la funcţionarea acestui fond.

Scrisoarea deschisă cere de asemenea FIFA să colaboreze cu Qatar pentru a se asigura că propriul său sistem de compensare este accesibil de la distanţă lucrătorilor ce au părăsit deja ţara şi familiilor celor care au murit în îndeplinirea datoriei, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel