Data publicării:

”Nu uităm”. Cum marchează lumea atacul din 7 octombrie asupra Israelului, începutul războiului din Gaza. Reacții din Grecia, Franța, UK

Autor: Irina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @leoaltman
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @leoaltman

Oameni din întreaga lume au organizat luni  ceremonii și proteste pentru a marca un an de la atacul din 7 octombrie condus de Hamas asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza.

Militanții au ucis aproximativ 1.200 de oameni și au luat aproximativ 250 de ostatici în Gaza, potrivit cifrelor israeliene, conform Reuters. Aproape 42.000 de oameni au fost uciși în Gaza, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății, iar cea mai mare parte din cele 2,3 milioane de populație au fost strămutate.

Iată cum este marcată în lume această rană a Israelului: 

ISRAEL

Ceremoniile și protestele din Israel au început în jurul orei 6:29 a.m., momentul în care militanții conduși de Hamas au lansat rachete în Israel la începutul atacului din 7 octombrie anul trecut.

În Ierusalim, familiile celor luați ostatici au ieșit în stradă lângă reședința privată a premierului Benjamin Netanyahu.

La locul festivalului de muzică Nova, unde sute de oameni au fost uciși și alți zeci luați ostatici, președintele Isaac Herzog s-a alăturat familiilor și prietenilor îndurerați.

Cei îndoliați au ascultat ultima piesă care a fost redată înainte de a fi oprită brusc, la fel ca acum un an, la răsăritul soarelui.

În Tel Aviv, oamenii au stat nemișcați în timp ce alții suflau în Shofar - un corn de berbec folosit în ceremoniile religioase evreiești - pentru a marca aniversarea.

GAZA

Nu au fost planificate evenimente oficiale în Gaza luni.

Aripa armată a Hamas a atacat Tel Aviv-ul cu o salvă de rachetă, a spus grupul într-un comunicat, armata israeliană spunând că au răsunat sirene în centrul Israelului.

Într-un discurs de marcare a momentului, Khaled Meshaal, care conduce biroul politic al grupului în exil din Qatar, a cerut țărilor arabe și musulmane să lanseze „noi fronturi de rezistență” împotriva Israelului.

AUSTRALIA

Pe plaja Bondi din Sydney, participanții care țineau steaguri israeliene și australiene au ascultat în tăcere citirea numelor ostaticilor încă deținuți de Hamas. Mii de protestatari pro-palestinieni s-au adunat duminică la Sydney.

THAILANDA

Într-o biserică din nord-estul Thailandei, familia Sriaoun s-a adunat duminică pentru a se ruga pentru întoarcerea în siguranță a fiului lor cel mare, Watchara Sriaoun, în vârstă de 32 de ani, unul dintre șase thailandezi despre care se crede că sunt ținuți captivi de Hamas de la începutul războiului în octombrie anul trecut.

MAREA BRITANIE

Premierul Keir Starmer a declarat: „La un an de la aceste atacuri oribile, trebuie să fim fără echivoc alături de comunitatea evreiască și să ne unim ca țară. În această zi de durere și întristare, îi onorăm pe cei pe care i-am pierdut și continuăm încercarea de a-i întoarce pe cei încă ținuți ostatici, de a-i ajuta pe cei care suferă și de a asigura un viitor mai bun pentru Orientul Mijlociu."

Susținătorii cauzelor palestiniene și israeliene au manifestat sâmbătă prin Londra. Câteva mii de oameni au fost prezenți în Hyde Park din Londra pentru a aminti de victimele atacurilor.

FRANŢA

Președintele Emmanuel Macron a spus pe X: „Durerea rămâne, la fel de vie ca acum un an. Durerea poporului israelian. A noastră. Durerea umanității rănite. Nu uităm victimele, ostaticii sau familiile cu inimi zdrobite de absență sau așteptare”.

GRECIA

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat pe X: „La un an de la oribilele atacuri teroriste din 7 octombrie, nu uităm. Poporul Israel are dreptul să trăiască în siguranță. De asemenea, repetăm ​​apelul nostru pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor. Privind în perspectivă, regiunea trebuie să aibă o șansă de pace și securitate pentru toți, începând cu o încetare a focului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel