"Nu toată lumea trebuie să fie slabă". Când ar trebui să renunți la dietă. Situația în care e mai bine să rămâi supraponderal
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a explicat de ce nu toate persoanele trebuie să fie slabe și de ce este mai sănătos să reușești să te menții la o greutate chiar pe un palier de supraponderabilitate. 

"Dacă ne uităm la statisticile care arată că ratele obezității cresc tot mai accelerat și încep să crească de la vârste fragede, e clar că tot mai multă lume pierde lupta cu kilogramele în plus. Însă nu fiecare proces de slăbire e potrivit pentru fiecare persoană și iată câteva informații care să vă ajute să decideți când și dacă este momentul să renunțați la slăbire. Scriu asta pentru că vara e tradițional o perioadă în care femeile renunță la a avea grijă la ce mănâncă și implicit la obiectivele de slăbire, pe fondul concediilor de odihnă, a călătoriilor și renovărilor în casă. 

1. Ești într-o zonă de confort și sănătatea ta nu mai este în pericol

Spun mereu asta, că nu toată lumea trebuie să fie slabă. În realitate, pentru majoritatea celor care suferă de obezitate, o scădere în greutate de doar 10% comportă îmbunătățiri de peste 25% în ceea ce privește riscurile pentru sănătate - diabet, boli cardiovasculare, afecțiuni articulare și diferite tipuri de cancer. Dacă nu ai foarte multă determinare, e mult mai ușor de susținut un astfel de obiectiv în care pierzi doar 10% din greutatea corporală și apoi înveți ce înseamnă o menținere flexibilă, care să nu te restricționeze alimentar foarte tare și să nu te oblige la prea multe eforturi. Acest gen de obiectiv este indicat persoanelor care sunt impulsive, cărora nu le place să facă sport și nu văd o problemă semnificativă în a fi supraponderale, ci doar doresc să își gestioneze puțin sănătatea. 

Sursa foto: Freepik

2. Eforturile necesare pentru ritmul de slăbire pe care ți-l dorești sunt mai mari decât ceea ce poți susține în mod constant

Acesta e un aspect foarte important, căci multe femei nu conștientizează ce gen de efort este necesar pentru o slăbire accelerată și își dau seama după ce au început slăbirea că nu au posibilitatea să investească atâta timp sau nu sunt dispuse să facă acest efort. Aici soluția ar fi să construiești un plan sustenabil pentru tine, pe care să îl poți gestiona în limite rezonabile de efort pentru tine. Din păcate, puține femei au suficientă tenacitate încât să continue un proces de lungă durată care nu are niște rezultate foarte vizibile pe termen scurt, însă cu coaching lucrurile pot merge foarte frumos și în acest fel. 

Sursa foto: Freepik

3. Constați că realmente stilul de viață necesar slăbirii și menținerii este incompatibil cu valorile și plăcerile tale

Cred că acesta este un lucru extrem de rar discutat și ar trebui spus cu subiect și predicat. Pentru o femeie care a fost grasă, menținerea greutății scăzute după un proces de slăbire este un efort constant, bazat pe restricție, autocontrol și organizare. Pentru unele femei, ceea ce primesc în urma slăbirii e suficient de important și valoros încât să continue să facă aceste eforturi pe termen lung. Pentru altele, însă, nu e. Și cu cât ajungi mai repede la o poziție de claritate, cu atât te vei scuti de mai multe supărări și dezamăgiri.

Dacă socotești că mâncarea, dulciurile și satisfacția gastronomică este mai valoroasă pentru tine decât aspectul fizic și eventualele riscuri pentru sănătate, e mai bine să nu te mai chinui și să nu te mai frustrezi inutil. Pentru corp e mult mai nesănătos și mai nociv să tot slăbești și să te îngrași, decât e să îți păstrezi stabilă greutatea, chiar pe un palier de supraponderabilitate sănătoasă clinic (cu analize de sânge nemodificate și controale periodice de sănătate bune)", a explicat Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel