Nu te poți trezi niciodată la timp? Nu-i nimic, iată CUM să-ți faci dimineața mai ușoară
Îți este foarte greu să te trezești dimineața, chiar dacă ai dormit destul? Este indicat să faci o vizită medicului. Însă, dacă sănătatea ta este bună, am pregătit câteva trucuri pe care le poți folosi pentru a te ridica mai repede din pat.
Dificultatea de a te trezi dimineața nu înseamnă doar că îți place somnul și urăști diminețile. Factorii legați de stilul de viață, afecțiunile medicale și medicamentele pot face ca trezirea să fie dificilă. De aceea este bine întâi, să verifici dacă te încadrezi în situațiile de mai jos care s-ar putea să fie motivul
Care sunt cauzele
- Parasomniile: vezi dacă ești somnambul sau vorbești în somn
- Apneea de somn, care provoacă perioade de întrerupere a respirației în timpul somnului
- Deficiența de somn, care poate implica lipsa unui somn de bună calitate sau privarea de somn, care constă în lipsa unui somn suficient
- Stresul și anxietatea, care pot interfera cu capacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit
- Depresia, care a fost legată de sursa sigură de somnolență excesivă în timpul zilei și de insomnie
- Tulburările de somn cu ritm circadian, care vă pot împiedica să dezvoltați o rutină de somn regulată, cum ar fi tulburarea de somn în ture de lucru și tulburarea neregulată de somn-veghea
- Anumite medicamente, inclusiv beta-blocantele, anumite relaxante musculare și antidepresivele inhibitoare selective ale recaptării serotoninei
- Durerea cronică, care poate face dificilă obținerea unui somn bun pe timp de noapte
Cum să te trezești mai ușor când ești obosit
Există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă treziți mai repede. Dacă o afecțiune subiacentă vă provoacă somnolența excesivă sau somnolența de dimineață, este posibil să aveți nevoie de o combinație de remedii casnice și tratament medical.
Următoarele sfaturi, conform Healthline vă pot ajuta să dormiți mai bine și să vă treziți mai bine.
Începeți cu pași mici
Există vești bune pentru bufnițele de noapte și pentru cei care nu se pot da jos din pat când răsare soarele: Puteți învăța să vă iubiți diminețile. Chiar și mici schimbări în rutina dumneavoastră vă pot stimula starea de spirit și energia. Micile ajustări vă pot ajuta să obțineți și somnul de care aveți nevoie. Atunci când sunteți bine odihnit, nu este o luptă să vă treziți.
Puneți alarma la distanță
Să recunoaștem: Dacă nu mai ai încă o oră sau două de dormit, apăsarea butonului de amânare nu te va ajuta să te simți mai puțin obosit. Dar există un alt motiv pentru a vă trezi atunci când auziți primul semnal sonor enervant. Puțin efort pentru a închide zgomotul de la alarma de pe masă nu o să te mai facă să te întorci în pat. Atunci când vă treziți și vă culcați la aceeași oră în fiecare zi, veți menține sincronizarea ceasului intern al corpului dumneavoastră. Acest lucru vă face să te dai jos din pat mai repede dimineața și să fii mai somnoros când este timpul să te culci.
Lăsați lumina să intre în cameră
De îndată ce vă treziți, deschideți perdelele sau jaluzelele. Sau ieșiți afară. Lumina naturală vă pune creierul în funcțiune și vă menține ceasul corpului pe drumul cel bun. Dacă afară este mohorât, aprindeți luminile. Un ceas deșteptător cu lumini poate fi de ajutor. Și poate fi mai puțin zguduitor decât o alarmă zgomotoasă.
Bucurați-vă de un răsfăț matinal
Pentru a vă reduce nevoia de a sta sub pătură, planificați ceva de care să vă bucurați în fiecare dimineață. Ați putea citi site-ul vostru preferat la un mic dejun gustos sau ați putea face o plimbare într-un parc pitoresc. Orice lucru care vă entuziasmează sau vă aduce plăcere vă ajută să vă treziți creierul și vă face mai puțin somnoros.
Delectează-te cu o ceașcă de cafea
Asigură-te doar că este una care să conțină cofeină. Aceasta pompează substanțele chimice ale creierului, cum ar fi serotonina și dopamina. Acestea îți îmbunătățesc starea de spirit, îți sporesc nivelul de energie și te ajută să te concentrezi. Băutorii obișnuiți de cafea sunt, de asemenea, mai puțin predispuși la depresie decât cei care beau rar sau niciodată cafeaua tare. Nu sunteți un fan? Optați pentru o ceașcă de ceai negru sau verde. Acestea au cofeină plus alți compuși sănătoși.
Programați o sesiune de sport de dimineață
Săriturile sau o plimbare rapidă vă pot face sângele să circule și să vă revigoreze sistemul nervos. Vă veți simți mai alert pe moment - și câteva ore mai târziu, de asemenea. Dacă vă antrenați la prima oră, veți adormi mai ușor decât dacă o faceți mai târziu. Încercați cel puțin cu câteva ore bune înainte de culcare, pentru că mai târziu s-ar putea să vă fie greu să adormiți. Sau faceți yoga - s-a dovedit că ameliorează insomnia.
Alimentați-vă corespunzător
Nu aveți poftă de mâncare? Încercați să luați oricum o masă mică dimineața. Chiar și o îmbucătură ușoară, cum ar fi un ou cu o bucată de pâine integrală prăjită sau o ceașcă de iaurt cu fructe de pădure, oferă organismului energia de care are nevoie pentru a porni la drum. De asemenea, micul dejun vă ajută să vă concentrați. Poate chiar să vă mențină ceasul corpului pe drumul cel bun. Asta va face ca dimineața să se simtă mai puțin ca mijlocul nopții.
Nu consumați alcool seara
Da, alcoolul te face să te simți somnoros. Dar face mai greu să rămâi adormit și te poate face să te simți amețit și dimineața. Dacă vă apucați de băutură, limitați-vă la un singur pahar și beți-l la cină sau cu cel puțin 2 sau 3 ore înainte de culcare.
Încercați melatonina
Acest hormon vă ajută organismul să se pregătească pentru somn. De asemenea, joacă un rol în menținerea ceasului corporal sub control. Dacă aveți probleme în a ațipi sau dacă sunteți în afara programului din cauza călătoriilor sau a unei noi rutine, un supliment de melatonină vă poate ajuta. Rămâneți la o doză mică (0,3-1 miligrame) luată cu o oră înainte de culcare. Și discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice medicament nou.
Găsiți o rutină bună de relaxare
O seară relaxantă vă ajută să adormiți. Evitați factorii de stres, cum ar fi e-mailurile și discuțiile dificile cu membrii familiei cu cel puțin o oră înainte de culcare. Pentru a intra în starea de spirit pentru somn, puteți medita, vă puteți întinde, puteți face un duș sau o baie caldă sau puteți citi o carte într-o cameră slab luminată. Dacă dormiți cel puțin 7 ore pe noapte, dar sunteți încă epuizat, consultați medicul. O problemă de sănătate sau o tulburare de somn, cum ar fi cele prezentate la început, poate fi de vină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News