Data actualizării:
Data publicării:

Nu sunt ultimul dictator din Europa, spune Aleksandr Lukașenko

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Președintele Belarusului Alexandru Lukașenko a respins joi descrierea conform căreia el este „ultimul dictator al Europei”, spunând că nu este un dictator, dar că dacă ar fi, cu siguranță nu ar fi ultimul.

Lukașenko, în vârstă de 68 de ani, a condus Belarusul cu o mână de fier din 1994 și, într-un interviu acordat Reuters în 2012, savura notorietatea sa de „ultimul dictator al Europei".

Întrebat joi de Reuters ce părere are despre descriere și dacă este tulburat de ceea ce s-ar putea întâmpla cu Belarus după domnia sa, Lukașenko a spus că reporterul ar trebui să-și ceară scuze pentru o astfel de întrebare.

„Referitor la „ultimul dictator al Europei", ar trebui să-mi cereți scuze astăzi”, a declarat Lukașenko reporterilor la o întâlnire în vastul Palat al Independenței din Belarus. „Nu sunt dictator și dacă sunt dictator, atunci nu sunt ultimul.", a continuat acesta. 

„Nu decid dacă sunt sau nu la putere. Oamenii mi-au încredințat această înaltă funcție.”, a spus Lukașenko.

Oponenții lui Lukașenko, cei mai mulți dintre ei acum în străinătate, spun că acesta a falsificat alegerile și a predat suveranitatea Belarusului președintelui Rusiei Vladimir Putin, pe care Lukașenko îl numește „fratele său mai mare”. 

Lukașenko și susținătorii săi neagă că ar fi fraudat alegerile și spun că majoritatea covârșitoare a alegătorilor îl susține pentru că a condus Belarusul prin tulburările din anii de după prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991.

El a spus că în Belarus erau mai puțin de 22.000 de prizonieri, în scădere față de 50.000 când a venit la putere în urmă cu aproape 29 de ani.

„Probabil că nu sunt un dictator foarte puternic”, a glumit el.

Lukașenko a spus că soarta țării sale „l-a tulburat cu adevărat”, afirmând că s-a gândit cum să-și trăiască restul vieții fără putere.

„Uneori îmi pun această întrebare, dar apoi mă gândesc la alta: ce se va întâmpla în viitor?” a spus el. „Nu cred că sunt indispensabil, dar ce s-ar întâmpla dacă o persoană nouă ar distruge totul?"

„Mă gândesc la ce se va întâmpla în viitor, ce se va întâmpla după mine?” spuse Lukașenko.

În timp ce a părăsit întâlnirea cu jurnaliştii de joi, după mai mult de 3 ore şi jumătate de întrebări, liderul a şchiopătat uşor, spunând că a suferit o accidentare la fotbal şi i-a avertizat pe reporteri să aibă grijă de ei înşişi, scrie Reuters.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel