Data publicării:

Nu se mai așteaptă decizia CJUE. Răsturnare de situație pentru Andreea Cosma. Lovitură în instanță

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES

Răsturnare de situație. Contrar Curții de Apel Ploiești, care a constatat prescrierea faptelor pentru fosta deputată PSD Andreea Cosma, Curtea Supremă a decis, luni, ca procesul în Andreei Cosma să continue fără să aștepte hotărârea CJUE. 

Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă a decis, luni, ca procesul în care Andreea Cosma a fost condamnată la 4 ani cu executare să continue fără să aștepte hotărârea CJUE privind neaplicarea deciziilor instanțelor naționale privind prescripția în dosarele de corupție. În acest caz, instanța supremă rămăsese în pronunțare. Anterior, Curtea de Apel Ploiești a constatat prescrierea faptelor pentru care fosta deputată PSD fusese condamnată la 4 ani cu executare.

Detaliile soluţiei din 4 decembrie dată de completul de 5 judecători de la ÎCCJ

"Minuta deciziei penale nr. 86 Admite recursurile formulate de inculpaţii Cosma Andreea, Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei împotriva încheierii din data de 26 octombrie 2023, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1221/1/2023, desfiinţează încheierea atacată şi dispune trimiterea cauzei instanţei de apel în vederea continuării judecăţii. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile ocazionate cu soluţionarea recursurilor formulate de inculpaţii Cosma Andreea, Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru recurenta inculpată Cosma Andreea, în cuantum de 340 lei, rămâne în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi Cornea Dănuţ Marcel şi Anghel Florin Serghei, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de câte 85 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 4 decembrie 2023", conform ÎCCJ.

Context

Un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție – format din magistrații Rodica Aida Popa, Oana Burnel și Simona Cârnaru – a decis în octombrie să NU înceteze procesul penal pe prescripție în cazul fostei deputate PSD Andreea Cosma, ci să repună cauza pe rol și să discute consecințele ”existenței” pe rolul CJUE a unor procese privind ne-retroactivarea deciziilor CCR pe prescripție, pe principiul legii penale mai favorabile, în dosarele de corupție, potrivit portalului Instanței supreme.

Curtea de Apel Ploiești încetase procesul penal

Curtea de Apel Ploiești a decis să aplice deciziile CCR și ÎCCJ pe 5 aprilie în acest an privind prescripția. De asemenea, s-a decis să înceteze procesul penal în dosarul de corupție al fostei deputate PSD Andreea Cosma.

Andreea Cosma s-a mai bucurat de o decizie CCR, aceea privind presupusa componență nelegală a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în sensul că nu ar fi fost specializate pe corupție. Condamnarea de 4 ani de închisoare a Andreei Cosma a fost anulată de Înalta Curte în iunie 2020. Ea fusese condamnată la 4 ani de detenție efectivă în decembrie 2018.

Decizie de încetare a procesului penal și pentru tatăl și fratele fostei deputate

După intervenirea prescripției în cazul tatălui și fratelui Andreei Cosma, Mircea și Vlad Cosma, tot pe 12 octombrie, în rejudecare, Tribunalul Prahova a decis să înceteze procesul penal.

În primă instanță, în 2016, ei primiseră 8, respectiv, 5 ani de închisoare cu executare. Prima condamnare a fost anulată tot ca urmare a deciziei CCR privind presupusa componență nelegală a completurilor de 3 judecători. Apoi, dosarul a fost trimis la Prahova întrucât Vlad Cosma nu mai avea calitatea de deputat, conform G4Media.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel