Nu se lipește și nu se arde: cum să gătești orezul într-o cratiță pe aragaz sau în cuptorul cu microunde  
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Nu se lipește și nu se arde. Cum să gătești orezul într-o cratiță pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Sursa - pixabay.com
Nu se lipește și nu se arde. Cum să gătești orezul într-o cratiță pe aragaz sau în cuptorul cu microunde. Sursa - pixabay.com
Câtă apă este necesară pentru 1 pahar de orez și cum să-l gătești, află din acest articol.

Pentru a găti orezul perfect, trebuie să-l clătiți în apă rece. Acest lucru va spăla tot amidonul de pe boabe. Cel mai bine este să clătiți orezul de 5 ori până când apa devine limpede. În mod ideal puteți folosi o sită pentru acest proces.

Se crede că la o măsură de orez trebuie să se folosească două măsuri de apă, dar acest lucru nu este în întregime adevărat. Trebuie să aveți în vedere tipul de orez și instrucțiunile de pe ambalaj. 

Dovlecei pane cu sos de usturoi, plin de aromă. De azi, doar așa îi veți găti

Orezul se fierbe într-o oală cu fundul gros. Tehnologia este simplă: puneți apa la fiert cu sare, apoi se adaugă orezul și se amestecă. Când apa începe să fiarbă, reduceți focul la minim și acoperiți oala cu un capac. În timpul procesului de gătire, nu ridicați capacul și nu amestecați orezul.

Vorbind despre cât de mult să gătiți orez, este important să luați în considerare aspectul său:

orezul alb - 20 de minute;

orezul brun  - 40 de minute;

orezul sălbatic - 40-60 de minute.

Cheesecake fără coacere cu cremă de brânză. Un desert cremos, perfect pentru o cină în familie

La final, când orezul este gata, se oprește focul. Orezul se lasă să stea în oală încă 10-15 minute. Dacă a rămas apă în tigaie, atunci o puteți scurge sau acoperi tigaia cu un prosop uscat, care va absorbi umezeala rămasă.

Dacă sunteți interesat de cum să gătiți orez într-o tigaie, este important să folosiți una cu laturi înalte, iar diametrul acesteia ar trebui să fie de 24 cm. Tehnologia de gătit este aceeași, dar boabele de orez trebuie mai întâi prăjite în ulei vegetal timp de 1-2 minute. Apoi adăugați apă și gătiți-l ca și în cazul unei cratițe.

Cea mai delicioasă salată de castraveți: este gata în 10 minute și dispare de pe masă imediat

Cum să gătești orez pufos în cuptorul cu microunde

O altă opțiune pentru gătirea orezului este utilizarea unui cuptor cu microunde. Trebuie să turnați orezul într-un recipient adecvat, astfel încât cerealele să ocupe maxim 1/3 din volumul vasului. În continuare, turnați apă și adăugați condimente.

Porniți cuptorul cu microunde la putere maximă și setați timpul de gătire: pentru orez alb - 15-20 minute; pentru cel brun și cel sălbatic - 20-25 de minute.

Indiferent de tipul de orez, după gătire, trebuie să amestecați cerealele și să le lăsați încă 5-10 minute în cuptorul cu microunde oprit. 

 

BONUS. Paste la cuptor cu dovleac și nucă: o rețetă delicioasă de toamnă

Pastele la cuptor cu dovleac și nucă sunt atât de bune încât vei face mereu această rețetă.  În plus, este gustoasă și sățioasă.  

Dacă îți plac aromele de toamnă, pastele cu dovleac și nucă, coapte în cuptor, sunt pentru tine! Pentru reușita acestui fel de mâncare puteți alege forma de paste care vă place mai mult, însă este esențial ca acestea să fie de calitate superioară și să nu se gătească excesiv în cuptor. Aflați cum să pregătiți această rețetă vegetariană delicioasă.

Ingrediente: 

340 grame de dovleac deja curățat,

1 cățel de usturoi,

50 grame de nuci decojite,

400 grame de paste,

150 grame de brânză scamorza,

250 ml lapte,

25 grame de făină,

125 grame de unt,

sare, piper și nucșoară - după gust,

ulei de măsline după gust.

Modul de preparare

Tăiați dovleacul în bucăți mici, curățați usturoiul și puneți totul într-o tigaie cu ulei. Condimentați cu sare și gătiți aproximativ douăzeci de minute la foc mediu, amestecând des. Când dovleacul este moale, stingeți aragazul și lăsați-l să se răcească.

Carne de pui, înăbușită la borcan. O rețetă ușoară pentru o cină senzațională

Între timp, pregătiți sosul bechamel. Topiți untul într-o cratiță. Adăugați făina și amestecați energic. Apoi adăugați laptele, asezonați cu nucșoară, sare și piper. Continuând să amestecați, gătiți sosul pe aragaz până se îngroașă. 

Dovleacul cu usturoi se pune într-un robot de bucătărie și se transformă într-un piure. Se adaugă și nucile tocate grosier și se amestecă. La final se adaugă și sosul bechamel  pentru a obține o consistență dublă.

Lasagna leneșă. Este bestial de bună și simplu de făcut. Și un copil s-ar descurca

Între timp, gătiți pastele al dente și tăiați brânza scamorza în cuburi. Pastele fierte se scot din apă și se amestecă cu crema din dovleac. Puneți jumătate din paste într-un vas de copt, acoperiți-le cu brânza afumată. Următorul strat va fi iarăși de paste.

Coaceți pastele cu dovleac și nuci într-un cuptor încins la 200 grade, aproximativ douăzeci de minute. Când sunt gătite, scoateți pastele din cuptor și lăsați-le să se odihnească câteva minute, apoi serviți-le pe masă. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel