Data publicării:

Nu mai sunt obstacole pentru aderarea Bulgariei și României la Schengen, spune vicepreședintele Comisiei

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová, a vorbit miercuri, 5 iulie, despre aderarea Bulgariei și României la Schengen, răspunzând la o întrebare a EURACTIV după ce executivul UE a prezentat „rapoartele privind statul de drept 2023” pentru cele 27 de state membre.

Comisia a publicat, miercuri, cel de-al patrulea raport anual privind statul de drept în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), oferind o privire de ansamblu asupra situației statului de drept în fiecare stat membru.

În Bulgaria și România, aceste rapoarte au fost foarte așteptate, deoarece ambele speră să se alăture spațiului Schengen în această toamnă, fiindu-le refuzată aderarea în anii precedenți de către diverse state membre care și-au folosit dreptul de veto.

Întrebată de EURACTIV despre situația din ultimii ani în care Comisia a spus în mod repetat că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea la Schengen, dar statele membre au citat rapoarte ale Comisiei, inclusiv rapoarte privind statul de drept, atunci când și-au justificat dezacordul, Jourová a sugerat că un rezultat pozitiv este iminent.

„Vreau să răspund la ceea ce ați spus, că de-a lungul anilor am pretins ceva care nu s-a împlinit – anul acesta, se împlinește”, a spus Jourová. 

Potrivit acesteia, Comisia va pune capăt monitorizării deficiențelor în statul de drept, un proces pus în aplicare de când Bulgaria și România au aderat la UE în 2007. Unele state membre, inclusiv Olanda, s-au opus aderării la Schengen a Bulgariei și României atâta timp cât monitorizarea continuă.

„În ultimul raport MCV pentru Bulgaria, care a fost în 2019, și România în 2022, Comisia a concluzionat deja că Bulgaria și România au făcut progrese suficiente în îndeplinirea angajamentelor asumate la momentul aderării lor la UE și că toate criteriile de referință MCV au fost îndeplinite satisfăcător”, a spus Jourová.

Ea a explicat că, pentru a închide oficial MCV, ceea ce executivul UE intenționează să facă, Comisia va adopta o decizie de revocare a unei decizii a Comisiei din 2006 care a instituit-o. Acest lucru va veni după ce au luat în considerare observațiile Consiliului și ale Parlamentului European și ea a spus că acest pas final a fost „lansat astăzi”.

„Comisia informează Consiliul și Parlamentul că trimitem o scrisoare cu privire la intenția sa de a închide MCV, care va fi înlocuită integral de ciclul anual privind statul de drept. Dacă am informații bune, Consiliul va face observații până pe 25 august” , a spus Jourová.

Ea a explicat că decizia de revocare a MCV ar fi fost mai dificilă fără raportul statului de drept. Bulgaria și România ar aparține unei „linii standard de evaluare” comună pentru toate statele membre.

„Au mai rămas lucruri de făcut, atât în Bulgaria, cât și în România, dar acesta este și cazul tuturor statelor membre rămase”, potrivit Euractiv.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel