"Nu mai găsești decât bieți pensionari!" Munca plătită cu 500 de lei pe zi, dar refuzată de mulți români: "Țigări cine ne dă?"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Deși se oferă bani frumoși, mulți români nu se înghesuie să accepte astfel de oferte.

"Nimeni nu mai găsește oameni dispuși la muncă fizică în agricultură, știm. Totuși: cât mai plătiți pentru o zi de sapă la grădină? Mulțumesc. P.S.: poate menționați și județul”, a fost întrebarea unui internaut pe un grup de Facebook destinat celor care vor să se mute la țară, scrie adevarul.ro.

Iar răspunsurile nu au întâziat să apară, mulți agricultori plângându-se că nu găsesc oameni, deși oferă sume de frumoase bani.

"Noi, în Dâmbovița, ne-am liniștit, nu mai căutăm, că știm că nu mai găsim. Îl convocăm pe fiu și vine când poate, de la oraș, să ne ajute. Unei vecine i s-au cerut 600 pentru tăiat lemne, pe o zi. Ea se aștepta la 300. I-a dat 500 și cetățeanul nemulțumit nu a mai venit și a doua z.i”

"Mda, cam aici duc politicile publice gândite de inteligenții din Parlament.”

"Cu 600 de lei cumperi lemne gata tăiate

"La noi, poate o căruță. Fiind în vârstă și cu unele probleme de sănătate, două luni de iarnă nu locuim la țară. Am cumpărat lemne de 1.500 de lei, la începutul lui noiembrie, și atunci nu am stat toată luna. Am plecat la mijlocul lui decembrie, ne-am întors la sfârșitul lui februarie și în martie am rămas fără lemne. Am mai cumpărat de 700 de lei, noi tot venind și plecând, și s-au terminat la începutul lui mai. Ne costă cam cât întreținerea la bloc. Aici nu avem gaze, ci sobe de teracotă și ne place mult focul de lemne.”

-

"Vin și eu cu o părere, poate nu pe gustul tuturor. Nu stau la sat încă, așa că logica mea se va baza mai mult pe alta perspectivă. Salariul minim brut pe România la ora actuală este 3.300, împărțit la 20 zile lucrătoare vine cam 165 ron pe zi. Din punctul meu de vedere, acela ar trebui să fie minimul cu care plătiți acești oameni și nu ar trebui să se facă diferența între județe și starea curentă a acestora (că văd tot felul de comentarii că sunt asistați social, că sunt leneși etc. Este cam irelevant. Munca și plata trebuie să fie aceeași, că toți trăim în aceeași țară.

Având în vedere ca lucrează la negru, de aceea m-am referit la brut și nu la net, că altfel diferența aceea ar ajunge la stat. De ce să nu ajungă direct la omul care are cea mai mare nevoie de ei? Dacă un angajat de birou cu salariu minim primește această sumă pe zi, un om care prestează asemenea muncă (care nu este pentru oricine, este muncă fizică grea, solicitantă, stai mult în soare etc) de ce nu ar primi la fel? Nu mai încep să zic de apă și mâncare, asta deja ține de posibilitățile și omenia fiecăruia, dar cum alte posturi/joburi oferă anumite beneficii, se poate aplica și în cazul acesta pentru omul care muncește.”

-

"Dar țigări cine ne dă la serviciu?"

"Primesc mai mult de atât cei care mai au chef de muncă. 150 lei/zi, plus mâncare, cafea, bere, țigări. Doar berea și țigările și tot adaugă vreo 50 de lei la plata zilei.

"Munca este "grele". Din păcate, mulți se uită că ai și nu ar veni nici pe 200 de lei la zi să te ajute. Au impresia că, dacă ai un solar și 20 de ari de legume, ești miliardar.”

"Nu mai sunt oameni de sapă, după alegeri, acum toți candidează de consilieri.”

"250 de lei în Mehedinți, plus mâncare, băutură."

"Și, dacă fumează, vor și un pachet de țigări. Nu am înțeles niciodată asta cu plata și mâncare etc. Mie la serviciu nu îmi dă mâncare. Muncesc și mă plătește, atât. Mâncarea o suport din banii câștigați.”

"Dar țigări cine ne dă la serviciu?" Un pachet pe zi. Doamne ferește ce lume și ce pretenții anormale, dar noi suntem de vină că i-am învățat așa. La fel și cu plicul la medic, asistentă, profesor, cine i-a învățat dacă nu noi care dăm?.”

"Nu mai găsești decât bieți pensionari care mai pot!"

"250 lei în Bistrița Năsăud Dar nu mai găsești decât bieți pensionari care mai pot! Tineret nu ai să vezi! S-a mai motorizat! Parcele mari le lucreaza cu erbicid și tractoare! Dar cât e de frumos o mică grădină la țară cât se poate de bio! Bio e doar ce cultivi tu, atât cât se poate!”

"Atâta timp cât Guvernul dă ajutoare sociale, nu se vor găsi oameni la muncă. De ce ar mai munci când primesc bani fără muncă? Se încurajează, de fapt, nemunca.”

"Dumneavoastră știți cât este ajutorul social pe lună? Interesați-vă puțin și veți vedea că nimeni nu poate trăi cu banii ăia!”

"Doamnă cei de la sat se mulțumesc cu atât. Știu ce vorbesc.”

"Eu muncesc 10-12 ore minim/zi pentru 200 lei, foc continuu, în birou, e adevărat, cu oameni de tot felul și e ok, îmi place. Pentru 200 lei, în aer liber, fără stres, cu pauză, cu mâncare, un suc, apă, cafea, bere, ce o fi, nu e ok. Ca să nu mai discutăm de pregătire, de școli, că nu e relevant în acest context.”

"Poiana Lacului, Argeș. Pentru a tăia buruienile, 350 de lei ziua +bere, țigări, benzină și mâncare.

"De la 300 de lei în sus am auzit, județul Argeș.”

"În Italia, o zi de muncă variază între 40-45 de euro, cu mâncarea ta, băutura ta, țigările tale și benzina ta"

"În Italia, o zi de muncă variază între 40-45 de euro, cu mâncarea ta, băutura ta, țigările tale și benzina ta. Și muncești cum trebuie, altfel te trimite acasă pe banii tăi.”

"200 lei pe zi cand se găsea. Acum nu mai găsesc.”

"Mie mi-a luat 150 de lei pe o jumătate de oră să-mi "sape" o grădinuță de 10/5 m, crezând că-mi sapă cu hârlețul, așa cum trebuie. Când colo, a venit cu un motoraș de jucărie. Și, ce credeți, a periat un pic scoarța pământului de a doua zi era totul verde și frumos. Bătaie de joc! Am aruncat banii pe fereastră. N-am putut semăna nimic.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel