Parlament unicameral contra scurtarea mandatului actualului şef al statului, declară Sebastian Lăzăroiu la RFI
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Sebastian_lazaroiu_adrian_stoicoviciu1
Sebastian_lazaroiu_adrian_stoicoviciu1

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a declarat la RFI că  Opoziţia a reacţionat "orbeşte" în privinţa proiectului prezidenţial de modificare a Constituţiei. Viitoarea lege fundamentală nu i se va aplica lui Traian Băsescu, explică Lăzăroiu. El nu vede posibilă modificarea Constituţiei în acest an. Lăzăroiu nu exclude o viitoare înţelegere între preşedinte şi Opoziţie: Parlament unicameral contra scurtarea mandatului actualului şef al statului.

Întrebat despre proiectul Constituţiei, criticat deja de către Opoziţie, Lăzăroiu declară că acesta i se pare spectaculos, " pentru că în fond, dacă ne uităm pe lucrurile care sunt propuse spre revizuire, avem unele chestiuni care vin din referendumul din 2009 şi altele vin din experienţa din ultimii cinci-şase ani, în care instituţiile au funcţionat de multe ori cu sincope, din cauza unor prevederi ambigue din Constituţie şi care acum sunt practic clarificate.

Opoziţia a reacţionat orbeşte, cum face de multe ori, având în minte că noua Constituţie i s-ar aplica şi preşedintelui în funcţie, ceea ce nu-i adevărat. Opoziţia, dacă s-ar gândi mai bine ar putea să dea următorul preşedinte, ar fi în interesul ei să-i asigure imunitatea persoanei respective, indiferent cine va fi ea. Imunitatea nu e doar o chestiune legată de interes personal, de interes legat de persoana care va ocupa funcţia, ci şi o chestiune de stabilitate a statului. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă toţi cetăţenii ar face plângeri penale, pe motive închipuite preşedintelui României, cel care va fi şi el va sta doar prin procese, apărându-se de acuzaţiile care i se aduc. E un mod de a atrage instituţia preşedintelui în noroi şi în derizoriu, până la urmă", a mai declarat fostul consilier prezidenţial.

Referindu-se la propunerea de introducere a Parlamentului unicameral, Lăzăroiu a spus că nici în PDL nu sunt toţi fericiţi cu prevcederile propuse. Întrebat dacă această modificare poate fi realizată, sociologul a declarat că "în  condiţiile date, nu, în mod evident, pentru că e nevoie totuşi de două treimi (din voturile parlamentarilor-n.r.), dar preşedintele a introdus şi elemente de negociere, inclusiv scurtarea propriului mandat. Până la urmă se poate ajunge la un deal de genul: voi acceptaţi ce a vrut poporul la referendum şi eu vă dau satisfacţie, că tot mă contestaţi în fiecare zi şi renunţ la doi ani de mandat. A sugerat asta preşedintele, că durata mandatului poate fi subiect de negociere cu partidele din Opoziţie. Aş vedea posibil ca preşedintele să ajungă la o astfel de negociere."

Sebasan Lăzăroiu a spus că modificarea Constituţiei nu poate fi realizată anul acesta. "La anul ar avea şanse, dar trebuie să intervină elemente spectaculoase de negociere între Putere şi Opoziţie, altfel nici la anul nu cred că e posibil", a mai declarat fostul consilier prezidenţial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel