Nu e panică! Românii nu se tem de atacuri nucleare şi asteroizi, arată un sondaj
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Un sondaj realizat de compania multinațională de cercetare și consultanță de piață Ipsos a dorit să cunoască părerea cetățenilor din mai multe state cu privire la securitatea globală în anul 2023. Rezultatele sunt surprinzătoare, în sensul că românii nu par să se panicheze pe teme de război sau alte dezastre, în comparație cu cetățenii altor țări.

Conform rezultatelor sondajului, românii nu se sperie nici de războaie nucleare, nici de asteroizi care să lovească planeta, și cu atât mai puțin de invazii extraterestre.

Iată cât de speriați sunt românii de anul 2023

Prima întrebare a sondajului, cea privitoare la probabilitatea unui atac nuclear în lume, i-a lăsat pe români indiferenți. Doar 34% dintre aceștia au răspuns că cred că un astfel de eveniment se va întâmpla în cursul anului. Cei mai panicați de probabilitatea unui conflict nuclear s-au dovedit a fi cei din Indonezia, cu 69% răspunsuri afirmative, cetățenii din Peru și cei din Columbia, cu 62%.

sursa foto: sondaj Ipsos

Posibilitatea ca hackerii să provoace o cădere a rețelelor informatice globale a fost, de asemenea tratată cu indiferență de către români. Doar 27% dintre concetățenii noștri au luat în considerare această variantă, în timp ce Indonezia și Australia se tem cel mai mult de această probabilitate, cu 65%, respectiv 63%.

Conform sondajului, românii cred în proporție de 33% în posibilitatea ca războiul din Ucraina să se termine în 2023, în timp ce India (65%), Indonezia (64%) și China (55%) sunt sigure că acest scenariu se va întâmpla.

Inteligenţa artificială, motiv de spaimă pentru români

Un program de inteligență artificială cu intenții malefice care nu va putea fi oprit va provoca ravagii semnificative la nivel global – acest scenariu a fost considerat probabil de numai 16% dintre români, iar în ceea ce privește scenariul conform căruia un asteroid va lovi pamântul, doar 12% din cetățenii din țara noastră au luat în considerare o astfel de probabilitate.

O viitoare invazie extarterestră este temută de numai 13% dintre respondenții din România. Lideri la credința în acest scenariu sunt cei din India, cu 43%, Arabia Saudită cu 38% și Emiratele Arabe Unite, cu 36%.

Un scenariu conform căruia vremea va fi mai extremă anul acesta, comparativ cu anul trecut, a fost îmbrățișat de 54% dintre români. Pe de altă parte, doar 44% cred că 2023 va fi unul cu cele mai ridicate temperaturi din istorie.

Dezastrele naturale nu îi înspăimântă pe români. Doar 22% cred că un astfel de eveniment nefericit se va întâmpla în România. Iar în cazul scenariului conform căruia părți din țară vor deveni nelocuibile din cauza unui eveniment meteo major, doar 19% dintre respondenții români au răspuns afirmativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel