Data publicării:

Nu doar Ungaria susține Serbia în UE, ci și Grecia. "Cel mai stabil aliat în perspectiva sa europeană"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Mitsotakis a menționat că Belgradul ar trebui să exploateze circumstanțele favorabile și și-a exprimat satisfacția că l-a auzit pe președintele sârb vorbind clar de perspectivele europene ale țării sale.  

Mitsotakis a menționat că Belgradul ar trebui să exploateze circumstanțele favorabile și și-a exprimat satisfacția că l-a auzit pe președintele sârb vorbind clar de perspectivele europene ale țării sale.

„Nu poate exista un viitor pentru Balcanii de Vest fără un viitor european pentru Serbia. Ținta strategică a Greciei este integrarea Balcanilor de Vest în UE”, a declarat Mitsotakis.

Afirmațiile lui Mitsotakis vin în contextul în care și premierul maghiar, Viktor Orbán, a susținut ideea că UE ”va pierde” Serbia în favoarea Chinei dacă nu va permite aderarea rapidă a acesteia. De asemenea, Orbán a susținut că ar trebui să facă acest lucru înainte de a admite Ucraina.

”Trebuie să terminăm vechea sarcină de extindere înainte de a începe noua extindere cu Ucraina. Dacă nu integrăm Serbia cât mai curând posibil, o vom pierde”, a declarat Orbán într-o conversație cu fostul cancelar austriac Wolfgang Schüssel pentru European Voices, o revistă publicată de Die Presse. El a mai spus că Ucraina ar trebui să fie o zonă tampon neutră între Occident și Rusia.

Grecia încurajează participarea UE la dezvoltarea Balcanilor, iar cooperarea bilaterală ar duce la securitate, aprovizionare cu energie și transporturi eficiente

Mitsotakis a spus că de fiecare dată când vizitează Belgradul se simte ca acasă, adăugând că vede progresul relațiilor bilaterale de-a lungul anilor.

"Ochii noștri sunt ațintiți spre un viitor de creștere și prosperitate și ne-am reafirmat decizia de a colabora în continuare și de aceea sunt aici însoțit de patru miniștri și o delegație largă de afaceri", a subliniat premierul grec.

El a mai subliniat că Grecia este interesată de interconectarea cu Serbia în domeniul energiei și transporturilor, precum și de modernizarea liniei Salonic-Belgrad și finalizarea axei Pireu-Budapesta, care, după cum a spus el, au o importanță strategică pentru sud-estul Europei.

Mitsotakis a spus că Grecia încurajează participarea UE la dezvoltarea Balcanilor, iar cooperarea bilaterală ar duce la securitate și aprovizionare cu energie. Atena sprijină conducta verticală de gaz natural de la sud la nord prin Revythoussa LNG și alte stații terminale  din Grecia până în Serbia.

"Producem aproape 50% din energie din surse de energie regenerabilă și sperăm să devenim un hub de export de energie", a mai spus premierul grec.

"Avem know-how", a subliniat Mitsotakis, numind Serbia "de departe cea mai mare economie din Balcanii de Vest" și menționând că "interconexiunea va aduce beneficii ambelor țări".

"Putem face din 2024 un an de progrese semnificative pentru Serbia", a spus premierul grec, adăugând că a fost informat despre dialogul cu Pristina, spunând că poziția constantă a Greciei este că dialogul este un drum într-un singur sens pentru normalizarea relațiilor dintre două părți care ar aduce stabilitate în regiune.

"Urmărim cu îngrijorare tensiunea din ultimele luni", a spus Mitsotakis, adăugând că au discutat și despre ultimele evoluții din Orientul Mijlociu, din Ucraina, din Marea Roșie, menționând că împărtășim aceleași poziții cu Serbia și întotdeauna cu privire la dreptul international, conform Greek City Times.

CITEȘTE ȘI:

Serbia ar trebui să adere la Uniunea Europeană înainte de Ucraina, susține premierul ungar Viktor Orbán

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel