Nu doar câinii ştiu să se întoarcă acasă după miros, ci şi... bondarii (studiu)
Un studiu aprofundat al unor experţi din Germania scoate la iveală un comportament cel puţin neobişnuit al bondarilor: îşi lasă urme în zbor, pentru ca atunci când se rătăces să ştie cum să revină acasă.
Se ştie că bondarii, în general albinele, au o vedere de invidiat: au ochi care pot distinge ultravioletele și majoritatea culorilor, cu excepția roșului, plus trei ochi simpli suplimentari specializați în detectarea luminii polarizate.
Spectaculos este şi simțul olfactiv al micuţelor zburătoare care îl depășește cu mult pe al nostru şi chiar şi pe al câinilor. Mai precis, este de 100 de ori mai sensibil și poate detecta droguri sau alte substanţe ilegale, dar şi explozivi în aeroporturi. Tot despre albine se crede că ar avea capacitatea testată să confirme sarcina la femei sau să depisteze cancerul în stadiu incipient.
Rezultatele studiului au fost publicate în Frontiers in Behavioral Neuroscience.
Mai nou, cercetătorii au demonstrat că bondarii care se îndepărtează prea mult de locul unde îşi au familiile se pot folosi de simțul mirosului pentru a-și localiza cuibul.
Bondarii rătăciți aplică metoda "Hansel și Gretel"
„Aici arătăm că bondarii se bazează pe propriile urme de miros, pe care le depun la intrarea în cuib atunci când pleacă după hrană, pentru a-și găsi drumul înapoi atunci când indiciile vizuale nu sunt suficient de fiabile”, a spus Sonja Eckel, doctorandă la Departamentul de Neurobiologie al Universității Bielefeld (Germania).
Eckel și colegii săi au studiat în laborator comportamentul de orientare al bondarului de pământ (Bombus terrestris). În natură, acești bondari cuibăresc în găuri de șoarece abandonate, ascunse sub iarbă sau frunze, dar şi în clădiri părăsite unde e multă umezeală şi nu bate vântul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News