Data publicării:

Nu da capul pe spate atunci când îţi curge sânge din nas! Te poţi sufoca pe loc!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
De mici am fost sfătuiţi să lăsăm capul pe spate atunci când ne curge sânge din nas. Iată de ce nu e bine să faci asta!

E important să ştii ce să faci atunci când ceva te ia prin surprindere, mai ales când vine vorba de sănătatea noastră. Poate că în copilărie a fost sfătuiţi de părinţi, de bunici sau de învăţătoare să ne înclinăm capul uşor pe spate dacă ne curge sânge din nas. Nu e bine! Medicii avertizează că o astfel de poziţie ar permite sângelui să treacă în căile respiratorii, iar dacă fluxul este abundent, ne putem sufoca, spun cei de la McGill University.

Dacă îți curge sânge din nas (ceea ce în termeni medicali se numeşte epistaxis), urmează acești pași pentru a gestiona situația:

Păstrează-ţi calmul: Chiar dacă sângerarea din nas poate fi înfricoșătoare, este important să-ți păstrezi calmul. Majoritatea sângerărilor nazale sunt minore și pot fi controlate.

Stai în picioare: Menținerea poziției în picioare ajută la reducerea presiunii la nivelul capului și poate ajuta la scăderea fluxului de sânge.

Înclină-ți ușor capul în față: Apleacă-ți capul ușor înainte, astfel încât sângele să nu se ducă în jos pe gât. Acest lucru previne înghițirea sângelui și posibile probleme de digestie.

Apasă și strânge: Folosește degetele pentru a apăsa și a strânge ușor partea moale a nasului, în zona de sus a nărilor. Poți face asta timp de aproximativ 10-15 minute. Ajută la comprimarea vaselor de sânge și poate opri sângerarea.

Respiră pe gură: Încearcă să respiri pe gură pentru a asigura creierului un flux adecvat de oxigen.

Nu înclina capul în spate: Evită să înclini capul în spate, deoarece acest lucru poate duce la înghițirea sângelui și la posibile probleme respiratorii.

Gheață: Dacă ai la îndemână, poți aplica o compresă rece sau un pachet de gheață înfășurat într-un prosop sub baza nasului sau pe partea din spate a gâtului. Acest lucru poate ajuta la constricționarea vaselor de sânge și la oprirea sângerării.

Medicament hemostatic (dacă e nevoie): Dacă ai la dispoziție un tampon de vată îmbibat cu medicament hemostatic (care oprește sângerarea), poți să-l introduci ușor în nara afectată.

Dacă sângerarea persistă după 15-20 de minute de compresie sau dacă sângerarea este abundentă, caută asistență medicală. În anumite cazuri, sângerările nazale pot fi cauzate de probleme mai grave și pot necesita evaluarea și tratamentul recomandat de un cadru medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel