Novak Djokovic, victorie la proces. Update: O decizie privind expulzarea sârbului ar putea fi luată mâine / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Audierile în cazul lui Novak Djokovici au început, luni dimineaţa, la Melbourne.

UPDATE 14:52: Preşedintele parlamentului sârb, Ivica Dacic, a declarat că tenismanul Novak Djokovic riscă în continuare deportarea din Australia, chiar dacă a câştigat apelul într-o instanţă australiană împotriva revocării vizei sale de intrare, transmite Reuters.

Liderul mondial al tenisului a fost eliberat luni, după ce un judecător australian a decis revocarea anulării vizei de Australia, unde Djokovic intenţionează să participe la primul Grand Slam al anului cu obiectivul de a câştiga al 21-lea său titlu major.

Procesul ar fi trebuit încheiat după ce o instanţă s-a pronunţat asupra cazului. Autorităţile australiene au ales evident să-l deporteze, ceea ce include şi o interdicţie de trei ani de a intra în Australia. Asta sfidează bunul simţ, a declarat Dacic, fost premier al Serbiei, la Happy TV.

UPDATE 14:02: Reacţii după ce Novak Djokovic a câştigat bătălia juridică privind revocarea vizei de Australia

Tenismanul american John Isner, nr. 24 mondial, i-a urat sârbului Novak Djokovic, după ce acesta a câştigat apelul împotriva revocării vizei de intrare în Australia, să câştige Grand Slam-ul de la Melbourne şi să nu se mai întoarcă niciodată acolo, transmite Reuters.

Singurul lucru care mai rămâne de făcut este să câştige din nou trofeul şi să plece de acolo fără a mai reveni vreodată, a declarat americanul John Isner, unul dintre cei care au comentat decizia unui judecător australian de a respinge anularea vizei şi de a-l elibera pe Novak Djokovic din hotelul de carantină din Melbourne.

Alte reacţii din lume:

Niki Pilic, fost mentor al lui Djokovic: Tot acest calvar a fost inutil. El a primit undă verde de la Tennis Australia şi de la doctori să joace în turneu şi atunci a intervenit politicul. Dacă ei îi vor revoca acum viza, eu cred că s-ar reflecta prost asupra Australiei. Să câştigi Australian Open în cele mai bune circumstanţe este dificil, dar Novak este un campion. Nu pot spune care sunt şansele lui după ce a îndurat, dar sunt sigur că va fi fericit să fie pe teren şi să înceapă pregătirea pentru turneu.

Kevin Rudd, fost premier australian: Incompetenţă totală! Ca în orice altceva. Dacă ei chiar nu l-ar fi vrut, de ce naiba i-au dat viza să zboare aici? Aceasta a fost concepută ca o strategie uriaşă de distragere a atenţiei pentru că în lumea reală oamenii nu pot fi testaţi.

Paul McNamee, fost director executiv al turneului Australian Open: Djokovic şi-a petrecut toată ziua în instanţă, cu toate dovezile prezentate şi în mod concret a câştigat... Hai să respectăm decizia instanţei şi să ne mutăm la cealaltă instanţă unde se joacă sportul.

Somdev Devvarman, fost jucător indian: Novak versus restul lumii. Am mai văzut asta înainte. Asta este diferit. Dacă el ajunge să-şi apere titlul şi să obţină 21 de Grand Slam-uri, va fi una dintre cele mai grozave poveşti de tenis spuse vreodată.

Djokovic, deţinătorul recordului de titluri cucerite la Australia Open (nouă) şi campionul en titre, a fost reţinut pe aeroportul din Melbourne miercuri seara, iar viza sa de intrare, susţinută de o scutire medicală de la cerinţele de vaccinare impuse de autorităţile de la antipozi, a fost revocată.

UPDATE 14:00: Numărul 1 mondial Novak Djokovic "a câştigat în Australia", a relatat, luni, presa sârbă în ediţiile sale online, după ce un judecător australian a ordonat eliberarea jucătorului din centrul unde se afla izolat de la sosirea sa la Melbourne, informează AFP.

"Spre marea satisfacţie a tuturor celor care au ieşit pe străzi, care, în toate colţurile lumii, i-au oferit susţinerea lor, Novak Djokovic a câştigat în Australia, aşa cum a făcut-o de fiecare dată", notează cotidianul Blic.

Djokovic, de nouă ori câştigător al turneului Australian Open, "a învins Australia", titrează cotidianul Vecernje Novosti, reamintind totodată că "nimic nu s-a terminat", întrucât guvernul australian poate încă să decidă expulzarea jucătorului sârb, care vrea să dispute Openul Australiei (17-30 ianuarie) fără să fie vaccinat contra Covid-19.

"Teoretic, statul australian poate încă să reexamineze cererea de viză şi să o anuleze din nou, dar problema constă în faptul că de joi circumstanţele nu s-au schimbat", a apreciat avocatul Blazo Nedic, specialist în drept anglo-saxon, la o intervenţie la televiziunea naţională (RTS).

RTS a transmis în direct, în noaptea de duminică spre luni, audierea de la Melbourne.

Novak Djokovic, numărul unu mondial, a câştigat, luni, apelul depus împotriva anulării vizei sale de Australia, cu o săptămână înaintea debutului primului turneu de Mare Şlem al anului, Australian Open.

Judecătorul Anthony Kelly a respins anularea vizei şi a ordonat Guvernului australian să achite costurile legale şi să-l elibereze pe Djokovic din detenţie în termen de o jumătate de oră.

Consilierul guvernamental Christopher Tran a notificat tribunalul federal că Ministerul Imigraţiei, Cetăţeniei, Serviciilor de migraţie şi Afacerilor multiculturale, care nu este ministerul care a anulat viza lui Djokovic, va lua în considerare dacă îşi va însuşi dreptul său de a anula viza jucătorului sârb.

UPDATE 12:37:  Ministrul Alex Hawke nu va lua decizia dacă va anula viza lui Djokovic în această seară la Melbourne. Avea la dispoziție patru ore pentru a lua o decizie dacă autoritățile doreau să-l țină în detenție, dar poate exercita în continuare puterea personală de a impune expulzarea sârbului în țara natală. Hawke va lua o decizie marţi dimineaţă, susține The Age, potrivit ProSport.

UPDATE 12:07: Un elicopter survolează zona din Melbourne unde se află fanii lui Djokovic.

UPDATE 12:01: Există o stare de tensiune pe străzile din Melbourne. Poliția este prezentă în zonă pentru a calma spiritele și a închis anumite artere de circulație.

UPDATE 11:54: Sportivul a plecat cu o mașină, în vreme ce fanii acestuia se plimbă pe străzile din Melbourne.

UPDATE 11:46: Novak Djokovic iese din imobilul unde a stat alături de avocați și este întâmpinat de susținători.

UPDATE 11:33: Presa internațională nu confirmă ce a spus fratele lui Djokovic. Tot ce se poate confirma, în acest moment, este că liderul mondial se află în prezent împreună cu avocații săi și analizează opțiunile.

„Nu am reușit încă să verificăm diferitele rapoarte despre statutul lui Djokovic care apar pe rețelele de socializare și în alte părți”, transmite The Telegraph.

UPDATE 11:12: „Reținerea lui Novak Djokovic, în plină desfășurare! Polițiștii au intrat în clădire, mărturisește fratele lui Nole”, scriu sârbii de la blic.rs, potrivit ProSport. Presa de la Antipozi susține că Nole este liber, că nu este reținut de autorități.

UPDATE 11:10: Mai multe rapoarte din Australia susțin, de asemenea, că jucătorul de tenis ar fi fost arestat și că este o prezență sporită a forțelor de ordine în jurul imobilului unde se află acesta, potrivit SportBible.

UPDATE 11:02:  Srdjan Djokovic, tatăl lui Novak Djokovic, susține însă pentru The Pavlovic Today că jucătorul sârb ar fi fost arestat. Se discută expulzarea din Australia.

UPDATE 09:20: Djokovic nu este singurul jucător sau oficial din tenis care se află în această situație. Guvernul federal a anulat vizele jucătoarei cehe Renata Voracova, precum și unui alt oficial.

Cu toții intraseră deja în Australia când le-au fost anulate vizele. Voracova a fost găzduită în același hotel în care a fost Djokovic, în timp ce oficialul a fost de acord să părăsească Australia.

În urmă cu trei zile, ambasada Cehă a emis un document prin care solicită guvernului federal „să vină cu explicații” cu privire la detenția sportivei Voracova. 

UPDATE 08:33: Guvernul australian a fost de acord să revoce decizia de a anula viza lui Novak Djokovic. Acesta poate fi eliberat din detenție și va primi înapoi pașaportul și alte acte personale. Acesta poate fi eliberat în termen de 30 de minute. Audierea s-a încheiat.

Mai întâi, liderul ATP a primit permisiunea de a părăsi hotelul de carantină pentru a urmări procedurile de la tribunal în alt loc din Melbourne. Judecătorul Anthony Kelly a anulat decizia autorităţilor de anulare a vizei lui Djokovic şi a ordonat ca sportivului să i se permită să rămână în Australia.

Reamintim că Alex Hawke va analiza dacă își va exercita o putere personală de anulare a vizei. Aceasta înseamnă că, odată ce decizia este revocată, Hawke ar putea să o anuleze din nou, așa cum a fost semnalat mai devreme în cursul zilei.

Kelly notează că, dacă ministrul ia decizia de a o retrage, atunci Djokovic nu se poate întoarce timp de trei ani, iar decizia ar putea fi atacată.

UPDATE 08:31: Consilierul guvernamental Christopher Tran spune că ministrul imigrării, Alex Hawke, va lua în considerare dacă să exercite o putere personală de anulare a vizei.

Asta înseamnă că, odată ce decizia este revocată, Hawke ar putea să o anuluze din nou.

UPDATE 08:22: Judecătorul Anthony Kelly citește un proces verbal în care anulează decizia de a anula viza lui Novak Djokovic, obligă guvernul să plătească cheltuielile de judecată și cere eliberarea lui Djokovic în 30 de minute împreună cu personalul său.

Minuta notează că Djokovic a avut timp până la ora 8:30, când a fost reținut în primă fază, pentru a răspunde la notificarea de anulare a vizei, dar decizia a fost luată la ora 7:42. Aceasta a constatat că, dacă ar fi avut mai mult timp, ar fi putut să se consulte mai mult și să se apere mai bine.

UPDATE 08:18: Avocații lui Djokovic au confirmat că acesta se află în aceeași încăpere cu ei.

UPDATE 07:40: Hotărârea privind expulzarea lui Novak trebuia să fie anunțată inițial în jurul orei 07:00, ora României, dar va fi amânată cu câteva ore.

UPDATE 07:30 Conform presei internaționale, Novak Djokovic a primit permisiunea să plece din hotelul unde a fost izolat într-o furgonetă cu geamuri fumurii.

UPDATE: 07:10 Avocatul care reprezintă guvernul federal, Christopher Tran, a declarat că ordinul de deportare a lui Djokovic expiră la ora 16:00, ora locală, scrie CNN. Judecătorul Anthony Kelly a menționat că îl va prelungi până la 20.00 (13.00, ora României). S-a luat o nouă pauză, după ce Tran a cerut acest lucru. Tribunalul nu a mai oferit niciun detaliu cu privire la ora când va fi reluat procesul.

UPDATE: 05:10: Potrivit BBC, nu există nicio certitudine că judecătorul Anthony Kelly va lua decizia luni. Și-ar putea rezerva dreptul să o anunțe anunța marți.

După o pauză, Procesul se va relua în jurul orei 6:20 (ora României). După aproape 3 ore în care avocații lui Djokovic și-a expus punctul de vedere, prima parte a procesului s-a terminat. Judecătorul îi ascultă acum pe reprezentanții guvernului australian. Potrivit eurosport.ro, se pare că sârbul a câștigat o primă bătălie, judecătorul fiind receptiv la argumentele apărătorilor săi și luând și o decizie în favoarea sa, aceea de a-i permite să părăsească hotelul în care a locuit în ultimele zile pentru a putea urmări audierile, într-o locație specificată de avocatul său. Locația unde va fi mutat Djokovic nu a fost menționată.

VEDEȚI AICI LIVE AUDIEREA:

UPDATE 02:32: Imaginile oficiale din sala de judecată nu sunt încă disponibile, din cauza problemelor tehnice, dar un canal de Youtube transmite de acolo. 

UPDATE 02:30: Novak Djokovic, proces, audiere live. Mircea Badea: E păcatul lui numărul 1

UPDATE 01:40: Instanța a confirmat că audierea este acum în desfășurare, dar din cauza dificultăților tehnice, încă nu se poate auzi ce se întâmplă acolo. Se lucrează pentru a remedia situația. Avocații lui Djokovic vor începe primii.

UPDATE 01:31: Scott Morrison, premierul Australiei, vorbește într-o conferință de presă despre situația pandemică. Susținătorii lui Novak Djokovic sunt de părere că acțiunea premierului are rolul să pună presiune pe complexul de judecată. De ce? Pentru că a prezentat cifre îngrijorătoare privind numărul infectărilor cu noul coronavirus.

UPDATE 01:25: Până ce problemele tehnice se vor rezolva, haideți să vedem ce s-ar putea întâmpla. Nu există nicio certitudine că vom primi o decizie de la judecătorul Anthony Kelly astăzi. Am putea să o aflăm marți. În orice caz, dacă Novak Djokovic câștigă apelul, nu există nicio garanție că va putea juca la Australian Open. I s-ar mai putea anula, încă o dată, viza.

3. Novak Djok... (novak-djokovic-proces-audiere_37742500.jpg)

UPDATE 01:18: Susținătorii lui Novak Djokovic așteaptă decizia care îl vizează pe sportiv:

UPDATE ORA 01:05: Au apărut probleme tehnice. Din păcate, serverul care găzduiește transmisia este supraîncărcat. Oamenii nu au acces la imagini din sala de judecată. Rămâne de văzut dacă problema se va rezolva astfel încât audierea să poate fi văzută de oricine dorește, din orice colț al lumii. Până atunci, puteți urmări doar imagini din fața hotelului în care este reținut Novak Djokovic.



Conform concluziilor avocaţilor guvernului australian, persoanele nevaccinate prezintă mai multe riscuri de a infecta alte persoane şi deci de a îngreuna sistemul de sănătate. Totodată, avocaţii consultaţi de ministrul de Interne, Karen Andrews, resping totodată argumentul conform căruia Djokovic nu a fost tratat de manieră echitabilă la sosirea în Australia.

Conform acestora, jucătorul sârb a avut tot timpul necesar să explice cazul său ofiţerului de imigrare de la aeroportul din Melbourne şi a avut posibilitatea să-şi contacteze avocaţii, contrar afirmaţiilor sale.



"Această cerere de viză trebuie refuzată", susţin avocaţii executivului australian



În schimb, avocaţii liderului mondial arată că Djokovic beneficiază de o scutire de vaccinare împotriva Covid-19 întrucât a contractat virusul în luna decembrie, conform document depus sâmbătă la tribunal.

"Data primului test Covid PCR pozitiv a fost înregistrată pe 16 decembrie 2021", au declarat aceştia într-un document depus la tribunalul federal, în încercarea de a anula respingerea vizei sale de intrare în Australia.

Campionul sârb a fost plasat la centrul Park Hotel, pentru solicitanţii de azil din Melbourne la sosirea în Australia, şi aşteaptă răspunsul la apelul său împotriva respingerii vizei sale de către autorităţile australiene şi a scutirii sale medicale, pentru a putea participa la Australian Open luna aceasta fără a fi vaccinat împotriva coronavirusului.

Djokovic, care nu a spus niciodată dacă s-a vaccinat sau nu împotriva Covid-19, a primit o derogare medicală pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie). Această derogare, ale cărei motive nu au fost explicate, a stârnit multe critici în Australia, în presă, în lumea politică şi cea a sportului.

Djokovic, care a contestat joi în justiţie decizia autorităţilor australiene de a-i anula viza şi de a-l expulza din ţară, a obţinut o suspendare a acestei decizii şi în consecinţă nu va fi expulzat, urmând să rămână până luni într-un hotel din Melbourne.

VEZI ȘI: Tenismenii, pro şi contra lui Djokovic după ce a fost interzis în Australia. "Dacă voia să joace, o făcea fără probleme" / "Australia nu merită un Grand Slam"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel