Novak Djokovic, campion olimpic pentru prima oară în carieră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Tenismanul Novak Djokovic a câștigat pentru prima oară medalia de aur la Jocurile Olimpice.

La 37 de ani, Djokovic (Numărul 2 ATP) a oferit cea mai bună performanță a sezonului 2024 pentru a-l învinge pe Carlos Alcaraz (Numărul 3 ATP), aflat într-o formă excelentă, cu scorul de 7-6(3), 7-6(2) și pentru a câștiga prima sa medalie de aur olimpică, potrivit ATP Tour. Djokovic a trecut de două tie-break-uri, inclusiv într-un prim set de neuitat de 94 de minute, pentru a încheia victoria împotriva marelui său rival și pentru a deveni campion olimpic la doar opt săptămâni și jumătate după o intervenție chirurgicală la menisc pe piciorul drept.

2. Foto: Ager... (novak-djokovic-ilustrativ-agepres-aurul-olimpic_56356100.jpg)

Singurul premiu care-i lipsea din vitrină

Prin victoria sa de pe Philippe-Chatrier, Djokovic a îndeplinit un obiectiv vechi de a cuceri singurul premiu semnificativ din tenisul de simplu care i-a scăpat atât de mult timp. Campionul record de 24 de ori în turneele de Grand Slam, a fost vizibil emoționat și cu lacrimi în ochi după ce a trimis un forehand câștigător pe lângă Alcaraz pentru a-și asigura locul pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Luna trecută, Djokovic a fost învins de Alcaraz în finala de la Wimbledon, în singurul său turneu de la operația la genunchi încoace, dar acum a devenit doar al cincilea jucător — după Steffi Graf, Andre Agassi, Rafael Nadal și Serena Williams — care a completat „Golden Slam”, câștigând toate cele patru titluri majore și o medalie de aur olimpică la simplu.

Lecție de tenis în primul set

Atât Djokovic, cât și marele său rival Alcaraz, au demonstrat o rezistență remarcabilă sub presiune, într-un prim set care a inclus 13 puncte de break (Djokovic 5, Alcaraz 8) și care a ajuns cumva la tie-break fără un break de serviciu. Printre momentele importante s-a numărat revenirea lui Alcaraz de la 0/40 pentru a-și păstra serviciul în al patrulea game, în timp ce Djokovic a trecut printr-un al nouălea game cu oscilații, plin de tenis încântător din partea ambilor jucători, după ce a înfruntat cinci puncte de break.

Ultimul punct de break al lui Djokovic din set a coincis cu un punct de set la 6-5, 30/40. Deși nu a reușit să convertească, sârbul și-a păstrat calmul și a câștigat patru puncte consecutive de la 3/3 în tie-break pentru a prelua conducerea pe Court Philippe-Chatrier.

Djokovic, mai bun la general

În contrast cu primul set, au fost puține șanse de retur pentru ambii jucători în setul al doilea. Totuși, acest lucru nu reflectă o scădere a nivelului de joc de la cei doi dintre cei mai buni jucători din lume. Djokovic a continuat să folosească variații de ritm pentru a-l menține pe Alcaraz în mișcare pe teren, în timp ce spaniolul, care a respins singurul punct de break al setului în al treilea game, a răspuns cu momente de magie în execuție.

Djokovic a găsit constant o modalitate de a forța greșeli din partea puternicului său adversar și a produs, de asemenea, un număr considerabil de lovituri câștigătoare de înaltă clasă. Un forehand câștigător, tăios, în cross la 2/2 în tie-break-ul setului al doilea a ilustrat cât de concentrat era sârbul, și nu a clipit când a câștigat următoarele patru puncte pentru a încheia meciul.

3. -imagine fara descriere- (carlos-alcaraz-ilustrativ-agepres-aurul-olimpic_80094100.jpg)

Alcaraz, viitor promițător în tenis

Alcaraz își propunea să adauge un titlu olimpic la vara sa deja impresionantă, în care a câștigat al treilea și al patrulea titlu de Grand Slam la Roland Garros și Wimbledon, respectiv. Spaniolul de 21 de ani a fost cel mai tânăr bărbat care a participat la un meci pentru medalia de aur la simplu de când evenimentul de tenis olimpic a revenit în 1988, în timp ce Djokovic a fost cel mai în vârstă.

Întâlnirea de duminică a fost a doua pe Court Philippe-Chatrier între locul 2 în clasamentul PIF ATP Djokovic și locul 3 Alcaraz, după ce Djokovic a triumfat în semifinalele Roland Garros 2022. Sârbul conduce acum cu 4-3 în seria generală Lexus ATP Head2Head.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel