Noutăți pe frontul luptei cu osteoporoza
Din păcate, nu este o impresie falsă, ci trista realitate: pe măsură ce îmbătrânesc, oamenii scad în înălțime. Spatele lor se încovoiază. Asta ar fi vestea rea. Devin ei mai fragili sau rezistența oaselor crește, odată cu micșorarea dimensiunilor?
[caption id="attachment_187286" align="alignnone" width="640" caption="Profesorul dr. John A. Kanis, în timpul expunerii la conferința de presă de la Palatul Bursei din Bordeaux, la deschiderea Congresului European de Osteoporoză și Osteoartrită"][/caption]Nu, nu putem vorbi încă de o veste bună. Dacă se întamplă să cadă, oasele lor se rup cu ușurință. Fragilitatea osoasă este mai gravă la femei și se instalează mai repede decât la bărbați.
Vestea bună ar fi că procesul nu este "inevitabil". Dimpotrivă, există mai multe medicamente decât în urmă cu un deceniu cu rezultate mai bune și cu efecte secundare mai scăzute. Acestea ar fi concluziile Congresului European de Osteoporoză și Osteoartrită, desfășurat la sfârșitul lunii martie la Bordeaux, în Franța.
Osteoporoza este o afectiune cronică, pe care specialiștii o consideră un inamic tăcut, fiindcă o bună perioadă de timp lipsesc simtomele. Numeroase femei cu osteoporoză nu simt nicio durere, totuși au risc de fracturi, în special la nivelul coroanei vertebrale, șoldului și încheieturii mâinii. Una din trei femei cu vărste peste 50 de ani suferă cel puțin o fractură cauzată de osteoporoză
Boala îi costă pe europeni 39 de miliarde de euro, anual
Profesorul John Kanis, de la Universitatea din Sheffield, a calculat că țările Uniunii Europene cheltuie peste 39 de miliarde de euro, anual, din cauza unor probleme de sănătate generate de osteoporoză. Peste 26 de miliarde de euro reprezintă cheltuielile directe, necesare tratamentului fracturilor, iar restul sunt costuri de recuperare pe termen lung a persoanelor cu fracturi grave, invalidante. Jumătate din cheltuieli sunt cauzate de fracturile de șold.
Asta fiindcă europenii cheltuie mult pe proteze, care reduc dependența persoanelor cu fracturi și costurile de îngrijire la domiciliu. În România, este posibil ca statul să transfere costurile către familie, care e nevoită să îngrijească persoanele care nu se mai pot deplasa în urma fracturilor grave. Pentru prevenirea acestor drame, europenii nu investesc decât 2 miliarde de euro, costul medicamentelor care impiedică osteoporoza.
Sportul încetinește demineralizarea
Un studiu efectuat în Marea Britanie, prezentat la Congres, demonstrează că mineralizarea osului este legată de masa musculară a unei persoane. Cercetările au urmărit legătura între masa musculară și densitatea osoasă a 3000 de persoane în vârstă de peste 65 de ani. Ca și muschii, oasele devin mai puternice dacă se practică exercițiile fizice. Orice formă de mișcare are efect benefic, fiind recomandate alergarea, mersul pe jos (peste 6 kilometri pe zi), dansul. O alimentație sănătoasă, echilibrată poate reduce riscul pierderii masei osoase. Cel mai important este aportul de calciu și vitamina D.
Medicamentele împiedică distrugerea osoasă
Oasele sunt structuri în permanentă schimbare. Osul îmbătrânit este în permanență înlocuit cu os nou în cadrul unui proces denumit „remodelare osoasă”. Cât timp distrugerea și reconstrucția sunt în echilibru, oasele rămân puternice. În osteoporoză, osul se resoarbe mai rapid decât se formează și astfel masa osoasă scade, iar oasele devin „poroase”. În timp, aceasta înseamnă că oasele își pot pierde rezistența, astfel încat se rup mai ușor. Medicamentele care previn osteoporoza încearcă să limiteze procesul de distrugere a osului.
Injecțiile anti-osteoporoza au efect timp de 6 luni
Primele medicamente folosite îin tratarea osteoporozei au fost bifosfonații. Există multe tipuri de bifosfonați, care se administrează sub formă de comprimate cu administrare zilnică, săptămânală sau trimestrială. Formele injectabile pot fi administrate mai rar, chiar o data pe an.
Ranelatul de stronțiu este altă terapie cu administrare zilnică ce influențeaza remodelarea și crește masa osoasă. Denosumab este o nouă opțiune de tratament care fortifică oasele și le face mai puțin susceptibile la fracturi. Noua linie terapeutică inhibă osteoclastele, celulele responsabile de distrugerea masei osoase. Se administrează la intervale de 6 luni de către o persoană instruită în privința tehnicii de injectare, sub forma unei simple injecții subcutanate („sub piele”).
Semnele osteoporozei
Scăderea masei osoase asociată cu osteoporoza este treptată și nedureroasă. Multe femei nu știu că suferă de osteoporoză, așa încât primul semn ar putea fi atunci când suferă o fractură. Dacă observați că înălțimea dumneavoastră scade sau că începe să apară o cocoașă, e cazul să mergeți la medic. Fracturile nedureroase ale coloanei au tasat vertebrele, ducând la scăderea în înalțime și la deformările amintite.
Cum putem preveni căderile
Dacă oasele și-au pierdut rezistența, chiar și o „simplă căzătură”, indiferent de înălțime, poate provoca o fractură a încheieturii mâinii, a șoldului sau a coloanei vertebrale.
Măsuri care reduc riscul de cădere:
- Faceți exerciții precum mersul pe jos sau gimnastica, care vor îmbunătați forța și echilibrul;
- Purtați încălțăminte robustă, cu talpa aderentă
- Anunțați-vă medicul dacă simțiți că vă pierdeți echilibrul;
- Încercați să evitați medicamentele care vă dau stări de amețeală;
- Dacă aveți probleme de vedere, programați-vă la un consult oftalmologic;
- Purtați ochelari dacă vi s-au prescris;
- Luați măsuri pentru a preveni căderile în locuință: evitați covoarele care alunecă sau vă împiedică, nu uitați pe jos obiecte pe care se poate aluneca, puneți gresie aderentă, folosiți covorașe speciale în cadă, pentru a preveni alunecarea;
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News