Nouriel Roubini, previziune despre economia mondială: Fără precedent
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Nouriel Roubini  Foto: Facebook
Nouriel Roubini Foto: Facebook
Nouriel Roubini, supranumit Dr. Doom din cauza predicțiilor despre economie, avertizează că pandemia de Covid-19 va fi urmată de o recuperare înceată și grea a acesteia, fiind anemică.

Roubini avertizează că urmează o recesiune economică fără precedent. Profesorul Roubini a prevăzut și criza economică din 2008 cu mult înaintea altor economiști. "În timpul crizei financiare globale a durat aproape 3 ani până când și-a revenit economia", a declarat acesta pentru BBC prin video-conferință.

Revenirea economiei ar putea fi în formă de "U" sau chiar în formă de "L", scenariu numit de economist "cea mai mare recesiune". O revenire a economiei în formă de "U" înseamnă că va scădea creșterea, iar apoi va crește brusc după o lungă perioadă de stagnare. O recuperare a economiei în formă de "L" ar putea fi chiar și mai drastică pentru că ar înseamna ca economia să scadă și să rămână așa pentru o perioadă lungă de timp.

Acest scenariu ar fi posibil în cazul în care unele dintre joburi s-ar destrăma complet atât în țările bogate, cât și în cele sărace, ca rezultat al carantinei care a dus la închiderea multor sectoare de muncă.

"Aceste joburi care dispar, ar putea reveni doar parțial, probabil part-time, oferind salarii mai mici și fără alte beneficii. (...) Vor exista mai multe nesiguranțe legate de locurile de muncă și salarii pentru orice angajat", anunță Roubini pentru BBC.

"După criza financiară din 2001-2009, dezechilibrele și riscurile din economia globală au fost exacerbate de greșeli de politică. În loc să abordeze problemele structurale pe care le-au revelat colapsul financiar și recesiunea ce a urmat, guvernele au rostogolit bulgărele mai departe, generând riscuri ce au făcut inevitabilă o nouă criză. Acum criza a venit, iar riscurile sunt și mai acute. Din păcate, chiar dacă recesiunea de acum va duce la o recuperare fără vlagă în formă de U, în acest deceniu va urma o mare criză în formă de L, o criză care este anunțată de zece tendințe de rău augur", scrie pentru Project Syndicate Nouriel Roubini, profesor de economie la New York University, potrivit romaniatv.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel