Data publicării:

Noul volum al criticului Daniel Cristea-Enache va fi lansat la Brașov

Autor: Flaviu Predescu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Linia de contur, al doilea volum al criticului literar Daniel Cristea-Enache publicat la Editura Spandugino, va fi lansat la Brașov, în cadrul Târgului Gaudeamus Radio România, sâmbătă 28 august, de la ora 18, în Piața Sfatului.

Alegeri prezidentiale 2024

Moderatorul lansării va fi Cristian Pătrășconiu, iar invitați: scriitorul Liviu Ioan Stoiciu și universitarul Adrian Lesenciuc, președintele Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.

Ca și primul volum din Linia de contur, consacrat prozei, acesta - dedicat poeților români - a apărut în condiții grafice deosebite la Editura Spandugino.

Cartea a fost întâmpinată în cel mai recent număr din revista „România literară” astfel:

„Editura Spandugino ne oferă o apariție editorială eveniment: Linia de contur de Daniel Cristea-Enache. E un volum impunător. Greu la propriu, numără nu mai puțin de 1003 pagini. Și greu la figurat, prin calitatea textelor critice conținute. Iar ca realizare tipografică, este o carte așa cum orice autor ar visa să publice într-o bună zi și așa cum orice iubitor de literatură și-ar dori să aibă în bibliotecă. Totul impresionează la acest tom elegant, de la calitatea hârtiei, până la finețea corpului de literă ales și bunul-gust al punerii în pagină. Dar ceea ce contează în primul rând este valoarea în sine a acestei panorame critice, spectaculos de cuprinzătoare, ce reușește să cartografieze convingător teritoriul poeziei române de astăzi, cu ce are ea mai semnificativ.

Analizele literare pe care ni le propune Daniel Cristea-Enache se remarcă prin spirit critic și simț estetic, prin capacitatea de interpretare și prin cunoașterea în profunzime a liricii române, ceea ce-i permite autorului să stabilească conexiuni viabile între diversele creații individuale și poezia română în întregul ei. Venind după o carte care purta același titlu, dar avea în vedere cărțile de proză ale autorilor români de astăzi, actualul volum arată cu limpezime faptul că este parte dintr-un proiect editorial vast și ambițios, care țintește să dea seama de literatura română contemporană în integralitatea sa. Prin aceste volume, Daniel Cristea-Enache ne dă sentimentul că are înzestrarea critică, dar și determinarea și energia necesare, astfel încât să pună în operă un asemenea plan auctorial de amploare.

Să notăm și echipa care a făcută posibilă această importantă izbândă editorială: Lavinia Spandonide – director, Paul Marinescu – director editorial, Maria Hulber – redactor, Theodora-Eliza Văcărescu – revizie, Ionela Streche – tehnoredactare.

În fine, să reproducem câteva cuvinte din densa și exacta prezentare cu care Răzvan Voncu însoțește volumul: În timp ce alții avansează drept «istorii ale literaturii» niște însăilări publicistice fără legătură cu scrisul literar, Daniel Cristea-Enache ne furnizează în cele două volume ale sintezei Linia de contur o adevărată istorie a literaturii noastre contemporane. O istorie nescrobită, directă, eliberată de balastul metodologic. O sinteză a valorilor care, create astăzi, vor rezista peste timp. Căci elementul cel mai important al Istoriei lui Daniel Cristea-Enache este capacitatea de a stabili acum structura patrimoniului literar de mâine.“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel