Noul vis american, plecarea din SUA: Nu e un stat pentru săraci. Visează să plece undeva în Europa. ”Au două, trei slujbe, dacă nu ești sănătos să le acoperi, e foarte greu”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
pexels ilustrativ/ casă SUA
pexels ilustrativ/ casă SUA
Un jurnalist român din SUA dezvăluie cum se trăiește astăzi în America. 

Jurnalistul român Viorel Chifu, stabilit în California în urmă cu 17 ani, a dezvăluit că ”principalele probleme ale americanilor sunt în primul rând cu casele și cu mâncarea, care iau cel mai mult din bani. Plata ipotecii sau a chiriei reprezintă probleme stringente și foarte importante. Când simți că nu mai poți înainta, nu este de ajuns să supraviețuiești, trebuie să ai o șansă măcar de a avansa, de a progresa, de a trăi mai bine, nu doar de la un cec la altul... doi din trei americani abia reușesc să trăiască de la chenzină la alta. Americanii simt nevoia să iasă din acest cerc vicios. De bine, de rău, cu mâncarea s-a mai redresat situația, a scăzut inflația sub 3%, deci e cam în limitele acceptabile”. 

Noul vis american

În cadrul emisiunii ”Departe de România”, Viorel Chifu a vorbit despre noul vis american: plecarea din SUA. 

”Plecarea din SUA este pentru pensionari mai mult, mai ales pentru pensionarii bogați, 92% dintre ei visează să plece undeva în Europa, la pensie. Majoritatea pensionarilor, depinde de la stat la stat - cum trăiesc eu în California, nu este un stat pentru săraci și foarte mulți pensionari pleacă în Mexic, în Canada sau în Europa, în țări precum în Portugalia, unde un apartament cu o cameră este cu 50% mai ieftin decât un apartament cu un dormitor aici. În general, americanii preferă state precum Panama, Belize, Costa Rica, americanii preferă un stat în care să se vorbească și engleză, ca să le fie mai ușor. Sunt comunități deja foarte mari de pensionari americani, cum ar fi în Guadalajara, în Mexic” a spus jurnalistul român. 

”Vorbim strict de pensionari, nu de oameni care să meargă să muncească în Europa. Dacă vrei în Germania, nu poți să te duci la pensie, că nu-ți dă viză. Dacă nu lucrezi în Germania 5 ani, nu poți să ai o viză, ca să stai acolo ca pensionar” a mai spus Viorel Chifu, care admite că, în general, există această tendință clară de a merge la pensie în altă parte. 

”Americanii lucrează foarte mult, au două trei slujbe, dacă nu ești sănătos să acoperi, este greu, trebuie să fii în condiție fizică bună” mai subliniază jurnalistul. 

Youtube video image

Citește și: 

Peste 1 milion de francezi au părăsit țara la pensionare. Țările care se bat pentru ei cu măsuri fiscale prietenoase: Vrem ca pensionarii să se stabilească aici, avem o țară frumoasă

Întrucât numărul pensionarilor francezi care aleg să locuiască în străinătate s-a dublat în ultimii zece ani la peste 1 milion, Figaro raportează că Grecia și Cipru sunt printre țările care au pus în aplicare măsuri fiscale atractive pentru a atrage pensionarii străini. Pe lista țărilor în care se retrag pensionarii francezi, se regăsesc și Portugalia, Italia, Tunisia, Maroc și Malta.

În ceea ce privește Grecia, ziarul francez comentează că „face ochii dulci” pensionarilor, cu cota uniformă de impozitare de 7% oferită pe 15 ani celor care își stabilesc acolo reședința fiscală, arată GreekCityTimes. 

”Logica este foarte simplă. Vrem ca pensionarii să se stabilească aici; avem o țară frumoasă și o climă foarte bună, așa că de ce nu?” a spus Athena Kalyva, șefa politicii fiscale de la Ministerul grec de Finanțe. 

Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel