Noul Soros: Hansjörg Wyss, un miliardar elvețian care sponsorizează progresiștii și democrații din SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Averea lui Hansjörg Wyss  este estimată la 6,4 miliarde de dolari, cu două miliarde mai mică decât a cunoscutului filantrop progresist, George Soros. Nici expunerea publică a ”pensionarului” în vârstă de 86 de ani nu a fost similară cu cea a creatorului Open Society.

Potrivit unor grupuri civice cu orientare republicană, Wyss, care a promis că va dona jumătate din avere, a devenit unul dintre principalii sponsori ai democraților, deși nu ar avea dreptul să se implice în politica americană, nefiind nici măcar posesor de Green Card, scrie New York Times.

Wyss s-a născut în Elveția și a lucrat pentru filialele Chrysler din Turcia, Pakistan și Filipine. După ce a făcut masteratul la Harvard, a condus filiala americanăa companiei elvețiene Synthes. În 2009, firma s-a aflat în centrul unui controverse, după ce trei persoane pe care se testa un ciment osos au murit.

Wyss renunțase la conducerea executivă, încă din 2007, dar deținea circa 50 la sută din acțiunile Synthes, în 2012, când firma a fost vândută, pentru 20 de miliarde de dolari, companiei Johnson & Johnson.  

Wyss susține luptătorii pentru Justiție socială

În plângerile sale, grupul de monitorizare a sponsorizărilor electorale ”Americans for Public Trust” susține că Wyss a plătit peste 200 de milioane de dolari, printr-o cascadă de fundații și asociații, către ong-uri care au făcut campanie electorală democraților, ori au susținut cauze ”progresiste”.

În 2019, ong-ul Berger Action Fund a trimis 35 de milioane de dolari către Sixteen Thirty Fund, care republicanii susțin că este o rețea secretă de finanțare a democraților. Wyss a mai susținut cauzele activiștilor de mediu, și a celor pro-avort, sponsorizând societăți de conservare a naturii, luptători cu încălzirea globală, sau pentru justiție socială.

Wyss a renunțat însă, luna trecută, să cumpere  compania care deține  câteva publicații importante, printre care New York Daily News, arată New York Post.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel