Noul primar din Johannesburg a murit într-un accident de mașină
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Primarul din Johannes burs, învestit în funcție pe 10 august, a murit într-un accident de mașină. 

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a adus un omagiu noului primar din Johannesburg, după ce acesta din urmă a murit într-un accident de mașină, la vârsta de 46 de ani, transmite BBC. Jolidee Matongo făcuse campanie alături de Ramaphosa înainte de accident.

Mai multe victime în accident

Vehiculul său s-a ciocnit de o dubă în timp ce încerca să evite un pieton care alergase pe drum, relatează presa locală. Pietonul și șoferul celuilalt vehicul au murit în timp ce cei doi bodyguarzi ai lui Matongo sunt tratați în spital pentru rănile lor. Matongo a devenit primar pe 10 august, după moartea predecesorului său din cauza complicațiilor avute din cauza infecției cu COVID.

Presa locală relatează despre Matongo că a fost fiul unui migrant zimbabwean și a devenit activist politic în Africa de Sud de la vârsta de 13 ani, făcând campanie împotriva apartheidului - un sistem legalizat de rasism care era în vigoare la acea vreme.

El a fost membru al Congresului Național African (ANC), iar colegii săi se așteptau să fie în fruntea campaniei partidului la alegerile guvernamentale locale care vor avea loc la 1 noiembrie, înainte de a câștiga alegerile din Johannesburg - capitala comercială a Africii de Sud. 

O tragedie în politica sud-africană

În omagiul adus primarului, președintele Ramaphosa a spus: „Este greu de înțeles această tragedie, dată fiind vitalitatea și pasiunea cu care primarul Matongo a interacționat cu mine și cu locuitorii din Soweto, cu puțin timp înainte de moartea sa. Nimic nu ne-ar fi putut pregăti pentru această pierdere bruscă, care a lipsit centrul economic al națiunii noastre de al doilea primar executiv în două luni".

Premierul provinciei Gauteng din Africa de Sud, David Makhura, a declarat că a fost marcat de moartea primarului.

„A fost consilier mulți ani înainte de a fi ales primar al orașului Johannesburg”, a adăugat într-o declarație biroul lui Makhura.

Johannesburg este principalul oraș din Gauteng, centrul economic al Africii de Sud.

Fostul primar din Johannesburg și liderul opoziției ActionSA, Herman Mashaba, a declarat că el și Matongo au avut diferențe politice accentuate, dar el va „prețui” întotdeauna „relația lor specială”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel