Noul prim-ministru al Marii Britanii. Favoritul caselor de pariuri a anunțat că va candida
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Reacția executivului britanic după ce un jurnalist BBC a fost agresat de forțele de ordine la un protest din China
Reacția executivului britanic după ce un jurnalist BBC a fost agresat de forțele de ordine la un protest din China
Favoritul caselor de pariuri din Marea Britanie a anunțat că va candida la funcția de prim-ministru.

Rishi Sunak a anunţat duminică, pe Twitter, că va candida la funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, transmite Agerpres. Fostul ministru de finanţe britanic spune că face acest lucru  pentru a "redresa" economia ţării şi a "uni" Partidul Conservator, informează Reuters şi AFP.

"Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică", a scris Sunak pe Twitter, confirmând astfel candidatura sa. "De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru", a adăugat el.

VEZI ȘI: Boris Johnson, din nou premier al Marii Britanii? Ar fi strâns semnăturile necesare candidaturii

Rishi Sunak fusese învins de Liz TrussRishi Sunak fusese învins de Liz Truss în septembrie în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson la conducerea Partidului Conservator.

Chiar şi înainte de a-şi anunţa candidatura duminică, Sunak a primit mai multă susţinere din partea parlamentarilor conservatori decât rivalii săi: fostul ministru al apărării Penny Mordaunt şi Boris Johnson, care încearcă să revină în funcţia de premier. Sunak părăsise guvernul lui Boris Johnson în iulie, ajutând astfel la declanşarea unei rebeliuni care a dus la înlăturarea lui Johnson.

"Va exista integritate, profesionalism şi responsabilitate la absolut orice nivel al guvernului şi voi lucra zi de zi pentru a duce treaba la bun sfârşit", a spus Sunak într-un comunicat. "Vă cer să-mi acordaţi o şansă pentru a ajuta la rezolvarea problemelor noastre", a adăugat el.

VEZI ȘI: Cine urmează după Liz Truss. Lista scurtă: Trei nume de posibili premieri ai Regatului Unit

Care este procedura de desemnare a unui nou premierCandidaţii la succesiunea lui Liz Truss trebuie să depună fiecare până luni la ora 13:00 GMT cel puţin 100 de semnături din rândul celor 357 de deputaţi conservatori pentru a putea candida, astfel că vor putea fi depuse cel mult trei candidaturi.

Apoi, deputaţii conservatori vor trebui să se pună de acord asupra a două dintre aceste nume care vor intra la votul final, în urma căruia cei circa 170.000 de membri ai formaţiunii vor alege până vineri, 28 octombrie, liderul partidului, iar acesta va deveni prim-ministru.

Rishi Sunak, favoritul caselor de pariuri din Marea BritanieAcest proces electoral intern a fost mult simplificat faţă de practica obişnuită, astfel încât succesorul lui Liz Truss să poată fi ales rapid. În vară, acest proces a durat două luni după demisia lui Boris Johnson, opt candidaţi intrând atunci în cursa ce a presupus voturi succesive după care era eliminat câte unul dintre ei.

Penny Mordaunt este prima care şi-a anunţat candidatura. Mai devreme, ministrul apărării Ben Wallace a precizat că nu va intra în această competiţie şi că înclină să-l sprijine pe fostul premier Boris Johnson, care deocamdată nu şi-a precizat intenţiile, dar publicaţia The Times a scris despre el că doreşte să redevină premier, în numele interesului naţional. Totuşi, favoritul caselor de pariuri este deocamdată fostul ministru de finanţe Rishi Sunak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel