Noul președinte al Germaniei este Joachim Gauck
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
03181532762408457
03181532762408457

Joachim Gauck, fost pastor din RDG, a fost ales duminică preşedinte al Germaniei. Neafiliat politic niciunui partid, Joachim Gauck, în vârstă de 72 de ani, a câștigat scrutinul cu 991 de voturi din cele 1.232 exprimate în cadrul Adunării Federale.

Apărător al libertăților, mult respectatul Joachim Gauck, a câștigat scrutinul în adunarea federală a parlamentarilor naţionali şi regionali, însărcinată cu alegerea şefului statului, scrutin impus de demisia, la 17 februarie, conservatorului Christian Wulff, suspectat de corupţie.

Angajat într-o mişcare contestatară la sfârşitul dictaturii est-germane, Joachim Gauck a prezidat timp de zece ani organismul desemnat să gestioneze numeroase dosare ale STASI, poliţia politică a RDG, după căderea Zidului Berllinului.

Joachim Gauck a câștigat funcția de președinte al Germaniei, devansând-o pe contracandidata sa, jurnalista Beate Klarsfeld, fostă vânătoare de nazişti, care a obţinut 126 de voturi.

Deși preşedintele ocupă în Germania o funcţie mai mult onorifică, șeful statului trebuie să aibă o autoritate morală, în principal.

Citește și:

Președintele Germaniei a demisionat

Pastorul Joachim Gauck va fi următorul președinte al Germaniei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel