Noul plan anti-cancer. Ministrul Rafila: Trebuie să venim cu picioarele pe pământ. Sunt inadvertențe majore care trebuie schimbate
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursă foto: Guvernul României
Sursă foto: Guvernul României
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut un apel pentru corectarea „inadvertențelor” din planul anti-cancer.  

„Eu nu reprezint poziția mea, ci a Ministerului Sănătății și a unui grup foarte mare de profesioniști care lucrează în domeniul oncologiei și care au sesizat inadvertențe. Nu vor altceva decât – și au și făcut-o – să lucreze ca să corecteze aceste inadvertențe (…). Le mulțumesc încă o dată tuturor acestor specialiști pentru faptul că au făcut o nouă variantă a acestui plan național pentru combaterea cancerului și au lucrat și la norme, anumite norme sunt deja terminate. Trebuie, totuși, să venim cu picioarele pe pământ și să dăm girul specialiștilor.

Sunt inadvertențe majore care trebuie schimbate. Nu e niciun fel de nenorocire să ai un document care are nevoie de îmbunătățiri, le rezolvi, faci normele care trebuie să fie, atenție, aplicabile și sustenabile (…). Sunt convins că oamenii vor înțelege că am făcut-o cu bună-credință și cu profesionalism (…). S-a lucrat fără întrerupere, s-a lucrat și la o nouă formă a planului, și la norme, acolo unde ele pot fi făcute”, a declarat Alexandru Rafila, în emisiunea Laurei Chiriac, de la B1TV.

„Trebuie să avem un registru al pacienților de cancer. Problema majoră în România, și trebuie să o recunoaștem, este accesul diferențiat între o persoană din mediul rural, de exemplu, dintr-o zonă izolată, și cineva care locuiește într-un centru universitar. Lucrăm la o rețea națională în care să avem un centru regional și cel puțin încă două categorii de instituții care să ofere diverse tipuri de servicii. În plus, programele de prevenție trebuie să acționeze împotriva principalilor factori de risc. În România, din păcate, avem factori de risc la care suntem expuși în mod excesiv – mă refer doar la fumat, de exemplu, sau faptul că alimentația este necorespunzătoare, iar activitatea fizică este insuficientă la copii”, a mai declarat oficialul.

Vezi și: Medicii amenință cu greva. Ministrul Rafila: E normal să existe astfel de revendicări

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că este la curent cu revendicările sindicaliștilor din domeniul sanitar, iar dorințele acestora sunt „normale”.

„E normal să existe astfel de revendicări. Eu m-am întâlnit cu toate sindicatele, cele reprezentative din domeniul sanitar (…), cunosc foarte bine revendicările lor. Unele sunt mai vechi. Lucrul pe care l-am discutat și l-am stabilit, și sper să putem să ne ținem de cuvânt și unii, și alții, este următorul. Sunt trei categorii de revendicări, în primul rând este vorba despre solicitarea lor de a debloca posturile din Sănătate (…) și acest lucru suntem pe cale să îl realizăm.

În total, sunt vreo 14.000 de posturi care sunt solicitate ca să fie ocupate, adică chiar pot să vă dau și această cifră, aproape 4.000 la Sănătate, în jur de 10.000 la autoritățile locale. Vom promova cât de curând acest memorandum prin Guvern și atunci, în momentul în care el va fi acceptat de către Guvernul României, se pot organiza concursuri pentru ocuparea acestor posturi”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel