Inflație de 60% în Argentina: Măsurile anunțate de noul ministru al Economiei. ”Magia nu există”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sergio Massa, ministrul argentinean al Economiei
Sergio Massa, ministrul argentinean al Economiei
Imprimarea banilor alimentează inflația care este acum peste 60% în Argentina și se așteaptă să ajungă la 90% până la sfârșitul anului.

Noul ministru al Economiei al Argentinei, Sergio Massa, s-a angajat miercuri seară să oprească tipărirea banilor care contribuie la alimentarea inflației fulminante, subliniind strategia sa de a înlătura criza din ce în ce mai adâncă a țării.

Măsurile lui Massa s-au concentrat și pe stimularea exporturilor, reducerea deficitului fiscal al țării și creșterea rezervelor în scădere ale băncii centrale.

Massa moștenește enorma provocare de a îmblânzi inflația, care acum depășește 60% și se estimează că va ajunge la 90% până la sfârșitul acestui an. Deconectat de piețele internaționale de capital, guvernul lui Fernandez s-a bazat pe tipărirea banilor pentru a-și acoperi deficitul fiscal cronic.

”Magia nu există”, a spus Massa răspicat reporterilor din Buenos Aires. ”Trebuie să confruntăm inflația cu hotărâre.”

Guvernul își va finanța bugetul prin reducerea deficitului sau prin împrumuturi private. Țara are în vedere patru oferte de împrumut de la trei bănci internaționale și un fond suveran, a spus el, fără a furniza o cifră a potențialei tranzacții, potrivit Al Jazeera.

Deși este puțin specific, Massa s-a angajat să atingă obiectivul de deficit primar al Guvernului în acest an, un pilon cheie al programului său de 44 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional. Massa a spus că a vorbit miercuri cu personalul FMI pentru a discuta viitorul programului. Un purtător de cuvânt al FMI a declarat într-o declarație că personalul său a vorbit cu Massa despre implementarea programului.

A rămas neclar cum va reduce Massa deficitul, oferind, de asemenea, plăți unice pensionarilor săptămâna viitoare, precum și ”recuperarea veniturilor” pentru lucrătorii din sectorul privat cu salarii mici. El a menționat o „reordonare” a planurilor de asistență socială concentrată pe atragerea beneficiarilor să revină pe piața muncii, inclusiv suspendarea planurilor de asistență socială pentru cei care nu participă la o audiere din 15 august.

Alte măsuri anunțate de Massa:

  • Noi „regime” de export pentru sectoare precum agricultura, minerit, tehnologie și producția de combustibili fosili

  • Nou program de împrumut cu rate ale dobânzii la împrumut pentru exportatorii începători

  • Luarea de acțiuni legale împotriva exportatorilor din Argentina și SUA, fie pentru subfacturarea exporturilor, fie pentru suprafacturarea importurilor

  • Înghețarea angajărilor în sectorul public 

  • Program pentru a crea 70.000 de programatori de computere în 12 luni

  • Întâlnire cu lideri cheie ai sectorului agricol cunoscut în spaniolă drept ”Mesa de Enlace”

  • Solicitarea congresului de a adopta o legislație menită să ofere scutiri de taxe diferitelor sectoare industriale

Proteste în Argentina. Manifestanții au cerut crearea unui ”venit universal”, pe fondul crizei economice din țară

Mii de oameni au ieşit joi în stradă la Buenos Aires pentru a cere instaurarea unui "venit universal" în Argentina, care trece printr-o criză economică cu o inflaţie galopantă, ce a împins în sărăcie numeroase familii, relatează AFP.

Manifestanţii s-au adunat sub ferestrele palatului prezidenţial, unde preşedintele de centru-stânga, Alberto Fernandez, tocmai discuta cu ministrul economiei, Silvina Batakis, care se opune unei astfel de măsuri, pe fondul zvonurilor privind o remaniere guvernamentală.

"Sărăcia a preluat controlul asupra ţării"



"Sărăcia a preluat controlul asupra ţării", s-a plâns pentru AFP Monica Sulle, lidera Mişcării socialiste a muncitorilor.

Crearea unui venit universal este cerută de mai multe săptămâni de grupurile radicale de stânga apropiate mai demult de coaliţia aflată la putere, dar care acum se opun guvernului, pe măsură ce situaţia economică şi socială se deteriorează.

Acestea estimează valoarea venitului universal ca fiind echivalentul a două coşuri alimentare de bază pentru un adult, adică circa 67.000 de pesos (490 de euro) pentru toate persoanele cu venituri mici.

Argentina înregistrează o rată a inflaţiei între cele mai ridicate din lume, 36% în primul semestru al anului în curs, iar sărăcia afectează 37% din cei 45 de milioane de locuitori, scrie Agerpres.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel