Noul impozit ”micro”, respins de micii întreprinzători
Potrivit unui proiect al Guvernului plafonul microîntreprinderilor se schimbă de la 100.000 de euro la 65.000, iar toate firmele cu capital privat care nu depășesc acest platfon vor fi obligate să plătească un impozit de 3% din veniturile realizate de la 1 februarie, scrie money.ro. Totodată, se elimină și condiția ca firmele să aibă între unul și nouă salariați. Un astfel de sistem îi defavorizează pe cei care nu au profituri foarte mari, reducându-le câștigurile, dar le creează un beneficiu firmelor cu cheltuieli mici, spun experții economici.
Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, spune că un astfel de proiect are rolul de a încheia discuția pe subiectul impozitului forfetar, dar, pe fond, defavorizează firmele cu producție bună, dar profit mic.
”A existat mereu o susținere în mediul de afaceri pentru așa ceva, s-a cerut permanent acest sistem de impozitare care favorizează evident firmele în care cheltuielile materiale sunt mici și defavorizează firmele care au producție, dar au rata profitului mică. Pentru o firmă de consultanță, de exemplu, este favorabil; pentru una care produce până în 65.000 de lei, evident că va fi defavorabil, pentru că probabil profitul nu este foarte mare”, a declarat pentru DeCe News dl. Pârvan.
”O zonă de îngrijorare este pentru cei care produc ceva. Cel care trebuie să cumpere materie primă, materiale, să facă un produs finit, acela va avea cea mai mare problemă. La el se vor însuma: preț de gaze, combustibil etc. El nu va avea reglaj bun, pentru că toate acestea intră cu prețurile cu care le cumpără. La comerț e diferit, se merge pe adaos comercial, pe gamă de produse etc”, explică Cristian Pârvan.
În 2013 sunt obligate să treacă de la 1 februarie la acest sistem de impunere și firmele plătitoare de impozit pe profit, care la data de 31 decembrie aveau afaceri de cel mult 65.000 de euro. Firmele care plătesc impozit pe profit sunt astfel obligate să treacă la plata impozitului pe venit din anul fiscal următor, dacă se încadrează în condițiile microîntreprinderii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News