„Noul imn”. Legătura dintre Inter Milano, melodia Made in Romania și trupa Simplu pe care nimeni nu o știe
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Made in Romania este una dintre melodiile cu care Ionuț Cercel (*băiatul lui Petrică Cercel*) s-a lansat pe piața muzicală din România, acum și internațional. Totuși, nu mulți știu istoricul acestei melodii și legătura pe care o are cu Simplu - trupă din care a făcut parte și Smiley - și cum a ajuns să fie cântată de străini.

Și pe fondul victoriei României la EURO 2024, melodia a fost cântată cu poftă în orașele din România, din Germania și până în Spania și Regatul Unit. 

Totul a început în 2007, atunci când Smiley și colegii săi au scris piesa „Mr. Originality”, iar la scurt timp după, echipa PRO TV a dorit compunerea unei piese ce avea să servească celebrării zilei 1 Decembrie - Ziua Națională a României.

Se zvonește că versurile melodiei „Mr. Originality” sunt scrise de Marius Moga, din care Loredana s-a inspirat și a adaptat-o unei versiuni lăutărești.

Loredana s-a îndepărtat ceva mai mult de la mesajul inițial al melodiei de la Simplu, astfel că, pe lângă ritmul lăutăresc, a adăugat și versuri complet diferite - „ca să se oftice europeanul”. Ea a fost acompaniată de Connect-R cu această ocazie.

Pentru că multe legi ce reglementau proprietatea intelectuală încă nu apăruseră sau nu aveau aplicare coerentă, era ceva la ordinea zilei ca diferiți artiști să se inspire mai mult sau mai puțin de la alți colegi ai lor. Astfel, varianta cântată astăzi de cei de la Inter Milano (printre alții), a fost creată în 2011, de Ionuț Cercel ( *fiul lui Petrică Cercel*), și a cântat-o la numai 15 ani.

Istoricul melodiei nu s-a oprit aici, cea mai recentă variantă fiind dată publicului în 2019 - cu un stil adaptat complet „epocii moderne”.

Smiley a explicat istoricul Made in Romania

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel