Data publicării:

Noul contract cadru în sănătate. Vasile Ciurchea: Sunt sisteme de asigurări unde legislația are 20 de pagini, la noi are câteva sute / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Vasile Ciurchea, fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medic primar de expertiză medicală, cu specializare în medicină de familie, cu o largă experiență în managementul sistemului sanitar din România, a fost invitat la emisiunea "Dezbateri în Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre contractul cadru în sănătate și necesitatea simplificării acestuia. 

Alegeri prezidentiale 2024

„Revenind la baza sistemului sanitar, la medicul de familie, cum vedeți lucrurile astăzi, noul contract cadru?”, a întrebat Val Vâlcu. 

„În ceea ce privește noul contract cadru, nu există o mare deosebire de cele existente până acum. Ar trebui să fie. Ar trebuie să fie mult mai simplu în așa fel încât să ușureze și munca furnizorului de servicii sau a medicului special și a pacientului, fără să fie foarte mult plimbat. Sunt sisteme de asigurări unde legislația este pe 20 de pagini, la noi contractul cadru are câteva sute de pagini. Lucrurile ar trebui mult simplificate.

Sigur că cineva se întreabă: „Dacă ai fost acolo, de ce nu le-ai simplificat?”.  Am tot încercat de fiecare dată să le simplific, dar cred că noi avem o tendință de a le complica, nu de a le simplifica. Spuneați de medicul de familie, rolului lui ar trebui să crească în permanență și să fie primul la care pacientul să apeleze când are orice fel de acuză. Sigur, cu excepția urgențelor care se întâmplă în stradă. Medicul ar trebui folosit în sensul bun, nu în cel negativ. Sigur că trebuie și plătit pentru asta.”, a spus Dr. Vasile Ciurchea. 

„Venitul medicului de familie, că nu este salariu ca în spital sau alte instituții publice, primit de la baza acestui contract cadru.”, a completat Val Vâlcu. 

„În baza acestui contract dintre Casa de Asigurări și medicul de familie nu este venitul lui, este venitul cabinetului. Pentru că are un CMI care este în contract cu Casa și din acel venit medicul trebuie să-și plătească asistenta, să-și plătească curent, apă, materiale consumabile și abia după aceea sunt banii care îi rămân personal. Asta ar trebui să crească și să fie pe măsura muncii și nu a dorinței. 

Sigur, toată lumea dorește să aibă un venit cât mai mare, dar trebuie să aibă în spate și o muncă justificată. Dacă la medicul de familie ar fi foarte bine structurate, atunci ar crește importanța acestuia, ar fi privit cu totul altfel de către pacient, pacientul ar avea încrederea să meargă și să își spună oful și de acolo medicul să îi gestioneze absolut toată problema medicală. Ideea ar fi ca, să se rezolve cât de mult se poate rezolva în cabinetul medicului de familie și doar ce nu se poate rezolva acolo să se ducă spre specialist.”, a spus Dr. Vasile Ciurchea. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel