Noul Cod Rutier: Amenzi mai mari și abaterile care te pot lăsa fără permis
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu
Șoferii vor trebui să fie foarte vigilenți deoarece în Codul rutier a fost introdusă o nouă contravenție, reglementare care se  aplicată  începând cu data de 27 februarie 2022 iar amenzile vor fi mult mai mari.

Prevederilor din OG nr. 1/2022 au intrat în vigoare din data de 27 februarie 2022, după cum urmează:

- OG 1/2022 a introdus sancțiuni pentru șoferii agresivi în trafic. Ordonanța impune pentru astfel de abateri amenzi cuprinse între 580 de lei de 725 de lei, plus suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

- Documentul înăspreşte pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, circulaţia nejustificată pe banda de urgenţă se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.305 de lei şi 2.900 lei

- Documentul înăspreşte pedepsele pentru încălcarea regulilor pe autostradă. Astfel, se reţine permisul de conducere pentru 90 zile sau chiar 120 de zile dacă şoferul întoarce sau merge înapoi pe autostradă

- Se măreşte perioada de suspensare la 90 la 120 de zile pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune

Vezi și: Cod Rutier. La câte puncte de penalizare ţi se ia permisul

- De asemenea, se majorează de la 30 de zile la 60 de zile pedeapsa pentru cei care fac depăşiri ilegale şi nu acordă prioritate, şi de la 90 de zile la 120 de zile pedeapsa pentru şoferii cate nu respectă regulile impuse la trecerea peste calea ferată.

- Oordonanţa de urgenţă impune şi un nou prag de viteză. Este vorba despre depăşirea vitezei maxime admise cu peste 70 kilometri la oră care se pedepseşte cu reţinerea permisului de conducere pentru 120 de zile. Totodată apare o nouă contravenţie pentru şoferii care circulă cu maşini cu luneta şi farurile murdare.

- Se va sancţiona cu puncte de penalizare nerespectarea obligaţiei de a acţiona frâna de ajutor, de a opri funcţionarea motorului şi de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta.

Bolile care te lasă fără carnet

Potrivit ultimelor schimbări ale Codului Rutier, nu pot șofa cei care au afecțiuni respiratorii și cardiovasculare. Excepții: cei pentru care medicul susține că sunt apți să conducă. Cei care suferă de epilepsie pot conduce o mașină doar dacă sunt monitorizați timp de cinci ani și nu au nici o criză în tot acest timp. De avizul medicului vor avea nevoie și șoferii care au probleme renale grave, un handicap locomotor sau cei care suferă de apnee în somn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel