Data actualizării:
Data publicării:

NOUL COD al MUNCII. Klaus Iohannis a promulgat legea. Prevederi pentru concediu

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul pentru  promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului muncii. 

Camera Deputaților a adoptat, în 3 decembrie, în calitate de for decizional, legea pentru modificarea și completarea Codului Muncii. 

Principalele schimbări din noul Cod al muncii se referă la durata concediului de odihnă anual sau la cel de maternitate. De exemplu, dacă staţi acasă pentru că vi s-a îmbolnăvit copilul, atunci acea perioadă se consideră perioadă de activitate prestată. Noul Cod al muncii eliminină sintagma "concediul de odihnă se acordă proporțional cu activitatea prestată într-un an calendaristic". Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește în contractul individual de muncă, cu respectarea legii și a contractelor colective de muncă aplicabile. 

Concediul de maternitate, de risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav vor fi considerate perioade de activitate prestată. Inițiatorii au propua ca durata concediului medical să nu afecteze durata concediului de odihnă. Dacă aceste perioade menționate intervin în concediul de odihnă, se întrerup, iar salariatul își ia zilele neefectuate după ieșirea din concediul medical sau sunt reprogramate. 

Ponta, decizie de ultimă oră, după întâlnirea cu Iohannis

Salariatul va avea dreptul la concediu de odihnă chiar și în situația în care concediul medical se întinde pe durata unui întreg an calendaristic. În aceasta situație, angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihna într-o perioadă de 18 luni, începand cu anul urmator celui în care salariatul s-a aflat în concediu medical. Același lucru se întâmplă și cu salariații, care, din motive justificate, nu-și vor putea lua integral concediul. 

Absențele nemotivate și concediile fără plată sunt scăzute din vechimea de muncă. Excepție fac concediile fără plată pentru formare profesională. Salariații au dreptul la un concediu de odihnă anual de cel puțin 20 de zile lucrătoare. Compensarea în bani a concediului neefectuat este permisă doar la încetarea contractului individual de muncă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel