Data publicării:

Noul Cod al audiovizualului dă o lovitură mogulilor. Află ce publicitate e interzisă la ştiri şi dezbateri politice

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
CNA
CNA

Alegeri prezidentiale 2024

Publicitatea pe ecran partajat este interzisă în programele destinate minorilor, în emisiunile de ştiri, dar şi în dezbaterile politice difuzate pe posturile de televiziune şi radio, potrivit unei modificări a Codului audiovizualului, adoptată joi de membrii CNA.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a discutat în şedinţa de joi, pe articole, proiectul de modificare a actualului Cod de reglementare a conţinutului audiovizual, adoptând unele modificări ale acestuia.

Astfel, în noul Cod al audiovizualului a fost introdusă o secţiune nouă privind "Ecranul partajat".

CNA a decis că publicitatea pe ecran partajat trebuie să fie difuzată cu respectarea următoarelor condiţii cumulative: "să fie clar separată de conţinutul editorial printr-o divizare a suprafeţei ecranului, obţinută prin afişarea spoturilor publicitare într-o fereastră publicitară distinctă de fereastra editorială; pentru a nu altera programul principal, nu trebuie modificat raportul de aspect al imaginii acestuia, iar suprafaţa ferestrei publicitare nu trebuie să depăşească suprafaţa ferestrei editoriale" şi "să fie uşor de identificat prin afişarea menţiunii «Publicitate», pe toată durata difuzării acesteia".

Potrivit deciziei CNA, este interzisă difuzarea de publicitate "în mod simultan pe două sau mai multe ferestre partajate" şi "în crawl". Practic, cele mai afectate de noua măsură sunt posturile Antena 3 și Realitatea, care au doar știri sau dezbateri, în vreme ce televiziunile generaliste pot difuza publiictate în ferestre partajate în timpul filmelor sau al meciurilor.

De asemenea, este interzisă difuzarea publicităţii pe ecran partajat în următoarele categorii de programe audiovizuale: "programe destinate minorilor", "programe de ştiri" şi "dezbateri politice".

Timpul de difuzare a publicităţii pe ecran partajat intră în calculul limitei orare de 12 minute, potrivit CNA.

CNA continuă discuţiile pentru a modifica actual Cod al audiovizualului, proiectul urmând să fie finalizat în următoarea perioadă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel