Noul an școlar, pregătiri și schimbări 2014-2015
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Aflați informațiile cele mai importante despre schimbările din programa școlară, despre situația manualelor digitale și structura anului școlar 2014-2015.

Se schimbă programa școlară

Prima schimbare pe care o aduce noul an școlar este legată de programa școlară. Ministrul Educației a anunțat că limba modernă este introdusă de la Clasa Pregătitoare, cu câte o oră pe săptămână, iar în clasele a III-a și a IV-a elevii vor face două ore pe săptămână. Matematica obține o oră în plus pe săptămână la clasa a II-a, elevii urmând să facă 4 ore pe săptămână. Dispare Educația tehnologică, dar disciplina Arte vizuale și abilități practice câștigă câte o ora pe săptămână.

Manualele digitale, o incertitudine

În ceea ce privește manualele școlare digitale, licitația încă nu este finalizată. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor va anunța dacă anulează licitația sau dacă procedura poate fi continuată. În primul caz, Ministerul Educației va trebui să lanseze o nouă licitație, iar elevii de clasele I și a II-a nu vor avea manuale noi anul acesta, dar dacă licitatia e acceptată, manualele digitale vor fi publicate pe www.manuale.edu.ro.

Cel care a lansat ideea introducerii de manuale digitale în învățământul românesc a fost chiar actualul ministru al Educației, Remus Pricopie, care a declarat atunci că septembrie 2014 este un termen optimist pentru ca elevii să aibă manuale conform unui curriculum nou, dar un termen mai realist este septembrie 2015.

Structura anului şcolar 2014-2015

Anul şcolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară. Structura lui a fost aprobată printr-un ordin al ministrului Educaţiei care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Semestrul I va avea cursuri în perioadele luni, 15 septembrie - vineri, 19 decembrie şi luni, 5 ianuarie - vineri, 30 ianuarie.

În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie.

Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie.

Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel