Data actualizării:
Data publicării:

Noua Zeelandă, mai aproape atât de Uniunea Europeană, cât și de România

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Prin iminenta ratificare a acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, de la data de 1 mai 2024, Noua Zeelandă se apropie atât de UE, cât și de România. Ambasadorul României în Australia, Noua Zeelandă și Insulele Pacificului de Sud, Radu Gabriel Safta, a avut, cu prilejul deplasării sale la Wellington în perioada 20-21 martie 2024, pe lângă alte întrevederi, întâlniri cu președintele Parlamentului Noii Zeelande, Gerry Brownlee, viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Noii Zeelande, Winston Peters, ministrul comerțului, agriculturii, pescuitului și pădurilor al Noii Zeelande, Todd McClay și Tim van de Molen, președintele Comisiei de Afaceri Externe, Apărare și Comerț din Parlamentul Noii Zeelande.

Totodată, vizita concomitentă la Wellington a trimisului special al UE pentru Indo-Pacific, Richard Tebbels, a ocazionat organizarea unei întrevederi separate cu reprezentantul de la Bruxelles și cu ambasadorul UE în Noua Zeelandă, Lawrence Meredith.


Vizita ambasadorului României în capitala Noii Zeelande a avut loc în contextul împlinirii, în 2024, a 55 de ani de relații bilaterale ale celor două state.
Discuțiile dintre demnitarii neo-zeelandezi și diplomatul român au permis o analiză a stadiului relațiilor bilaterale și a oportunităților pentru cooperarea economică și sectorială bilaterală a României cu Noua Zeelandă ce derivă din anticipata intrare în vigoare a acordului de liber schimb UE-Noua Zeelandă.

Pe parcursul întrevederilor au rezultat setul de valori comune și viziunile similare împărtășite de România și Noua Zeelandă în privința dosarelor internaționale de actualitate (agresiunea militară a Rusiei din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, evoluțiile din Indo-Pacific), argumente pentru creșterea și diversificarea cooperării bilaterale și multilaterale sub aspect politic, economic și sectorial, în pofida distanței geografice.

Astfel, ambasadorul Radu Gabriel Safta și ministrul afacerilor externe neo-zeelandez, Winston Peters, au identificat o serie de domenii de interes comun pentru consolidarea dialogului bilateral: cooperarea pe teme de securitate (pornind de la statutul României de membru NATO și cel de partener NATO al Noii Zeelande), intensificarea schimburilor economico-comerciale pornind de la cooperarea sectorială, cu accent pe domeniile energiei, agriculturii și IT-ului (în contextul în care acordul de liber schimb va duce la eliminarea taxelor de import la toate exporturile europene și la majoritatea celor neo-zeelandeze, un capitol distinct vizând sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii), creșterea contactelor la nivel de universități și centre de cercetare (pornind de la asocierea Noii Zeelande la programul Horizon Europe) și dezvoltarea suplimentară a bunei colaborări existente în formatele de lucru multilaterale, precum Organizația Națiunilor Unite sau Organizația Mondială a Comerțului. Ministrul Peters a accentuat, pe parcursul întrevederii, oportunitățile ce derivă din implementarea acordului de liber schimb, și importanța susținerii ordinii internaționale bazate pe reguli, în contextul invaziei militare ruse din Ucraina.


Diplomația parlamentară a fost identificată drept o arie de interes aparte în întrevederea cu președintele Parlamentului Noii Zeelande, Gerry Brownlee, acesta evidențiind convergența viziunilor împărtășite asupra situației geopolitice internaționale.

Totodată, pe parcursul tuturor întâlnirilor, ambasadorul Radu Gabriel Safta a apreciat sprijinul Noii Zeelande în procesul de aderare al României la OCDE, exprimând speranța continuării acestei susțineri. Din perspectivă economică, ambasadorul României a propus, în cadrul întrevederii cu ministrul comerțului, agriculturii, pescuitului și pădurilor al Noii Zeelande, Todd McClay, realizarea unor misiuni economice reciproce, odată cu implementarea acordului de liber schimb UE-Noua Zeelandă, ca modalitate concretă de cunoaștere a particularităților celor două piețe pentru actorii economici naționali, precum și analizarea posibilităților de cooperare bilaterală pe terțe piețe, în domenii de interes pentru ambele părți, precum exporturile de produse agricole în Orientul Mijlociu.


Toate întrevederile au confirmat potențialul existent în creșterea dialogului bilateral și multilateral, fiind agreată creșterea contactelor atât la nivel de demnitari, cât și de specialiști. Ambasadorul României, după întrevederile avute, a concluzionat: ”Privilegiul de a fi singurul ambasador al unui stat membru UE care a avut consultări, în săptămâna ratificării acordului de liber schimb de către Parlamentul neo-zeelandez, cu principalii artizani ai accelerării acestui proces de la Wellington, confirmă atât apropierea Noii Zeelande de Uniunea Europeană, cât și de România. Menționez atmosfera extrem de deschisă și interesul real al părții neo-zeelandeze pentru dezvoltarea relațiilor cu UE și România, aspecte ce s-au regăsit în toate întrevederile avute la Wellington și mai ales în convorbirile cu Președintele Parlamentului, Gerry Brownlee și miniștrii Winston Peters și Todd McClay.

Îmi exprim speranța că, în perioada următoare, vor avea loc contacte la nivelul conducerii Ministerelor Afacerilor Externe, respectiv ale Ministerelor Agriculturii și Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, precum și întrevederi între Camerele de Comerț și Industrie naționale din România și Noua Zeelandă.”


Context

În 2024 se împlinesc 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Noua Zeelandă, la data 13 octombrie 1969.


La data de 9 iulie 2023, Uniunea Europeană și Noua Zeelandă au semnat acordul de liber schimb, considerat a fi un etalon în domeniu, prin includerea unor capitole referitoare la susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, sisteme de alimentație sustenabile și egalitate de gen în comerț. Ultimul pas necesar pentru implementarea acordului este reprezentat de ratificarea sa de către Parlamentul Noii Zeelande, votul final fiind așteptat în cursul zilei de astăzi, iar formalizarea efectivă a ratificării luni, la data de 25 martie 2024, ceea ce va permite intrarea în vigoare a acordului de la data de 1 mai 2024. După implementare, este anticipat ca nivelul schimburilor comerciale între statele membre UE și Noua Zeelandă să crească cu 30%, în timp ce investițiile din statele UE în Noua Zeelandă ar urma să crească cu până la 80%.


Tot la data de 9 iulie 2023, Noua Zeelandă a semnat asocierea la programul Horizon Europe, programul UE pentru cercetare și inovare cu un buget de peste 95 miliarde de euro. Evenimentul a reprezentat o premieră, Noua Zeelandă fiind primul stat asociat Horizon Europe neaflat în proximitatea geografică a Europei, deschizând astfel calea negocierilor, aflate în desfășurare, pentru asocierea Canadei și Republicii Coreea.

Gerry Brownlee, al 32-lea președinte al Parlamentului Noii Zeelande, este cel mai longeviv membru din istoria forului legislativ neo-zeelandez (din 1996 și până în prezent), primind distincția onorifică de Tată al Camerei (Father of the House). De-a lungul impresionantei sale cariere a fost ministru al apărării, poziție din care a elaborat Cartea Albă a Apărării Noii Zeelande din 2016 și ministru al afacerilor externe.

Winston Peters, viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe al Noii Zeelande, este unul dintre cei mai respectați oameni politici din Noua Zeelandă și din regiune. Este președintele partidului New Zealand First, decisiv în formarea actualei coaliții de guvernământ. A mai deținut portofoliul afacerilor externe în perioada 2017-2020.

Todd McClay este la al șaselea mandat în Parlamentul Noii Zeelande. A mai deținut poziția de ministru al comerțului în perioada 2015-2017.

Tim van de Molen este la al treilea mandat în Parlamentul Noii Zeelande, fiind președintele Comisiei de Afaceri Externe, Apărare și Comerț din Parlament și co-președintele Grupului Parlamentar de Prietenie Noua Zeelandă-Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel