Noua Zeelandă a declarat stare de urgență
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube 9 News Australia
Sursa Foto YouTube 9 News Australia
Guvernul Noii Zeelande a declarat marți stare de urgență pe Insula de Nord a țării, care a fost lovită de ciclonul Gabrielle.

Declarația permite guvernului să sprijine șase regiuni în care au fost deja declarate urgențe locale și să ofere resurse suplimentare, a declarat ministrul Managementului Situațiilor de Urgență, Kieran McAnulty potrivit Arab News.


Țara a fost lovită de ploi intense peste noapte, care au forțat evacuari și au adus inundații pe scară largă, pene de curent și drumuri închise.
”Acesta este un dezastru semnificativ, cu o amenințare reală pentru viața neozeelandezilor”, a declarat McAnulty reporterilor din capitala Wellington.


Starea de urgență se aplică celui mai mare oraș al țării, Auckland, precum și regiunilor Northland, Tairawhiti, Bay of Plenty, Waikato și Hawke's Bay.
O stație meteo din Hawke's Bay și regiunea Napier a înregistrat de trei ori mai multe ploi peste noapte decât ceea ce cade de obicei pentru întreaga lună februarie, a spus meteorologul MetService, Lewis Ferris.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Chris Hipkins, a fost informat de răspunsul de urgență din Auckland, orașul care în urmă cu două săptămâni a fost inundat de o furtună record care a ucis patru persoane.


Hipkins a spus că armata era deja la sol în cele mai afectate părți nordice ale Insulei de Nord, ajutând la evacuari și menținând în mișcare proviziile esențiale.
”Vreau să recunosc situația în care s-au trezit neozeelandezii în această dimineață”, a spus Hipkins reporterilor. ”O mulțime de familii strămutate. O mulțime de case fără curent. Pagube mari produse în toată țara”, a adăugat Hipkins.


O mare parte din Auckland a fost blocată luni, deoarece serviciile de tren au fost anulate, bibliotecile și majoritatea școlilor au fost închise, iar autoritățile le-au cerut oamenilor să facă doar călătorii esențiale.


Air New Zealand a anulat toate zborurile interne către și dinspre Auckland până marți dimineața, precum și multe zboruri internaționale. Unele rute internaționale vor continua să funcționeze, au spus oficialii companiei aeriene, deși ar putea fi nevoie să fie deviate din Auckland. 

Transportatorul a anulat, de asemenea, zborurile interne către și dinspre orașele Hamilton, Tauranga și Taupo. În total, Air New Zealand a anulat peste 500 de zboruri. Peste 10.000 de clienți internaționali au fost afectați, a spus compania aeriană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel