Noua religie, salvarea Planetei. Mihai Coman, comparație între Michael Jackson și Greta Thunberg
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Greta Thunberg, propusă pentru premiul Nobelul pentru Pace 2020. foto: Greta Thunberg @gretathunbergsweden - FB
Greta Thunberg, propusă pentru premiul Nobelul pentru Pace 2020. foto: Greta Thunberg @gretathunbergsweden - FB
Este noua religie salvarea Planetei? Un răspuns vine de la prof. univ. dr. Mihai Coman, fondator al Facultăţii de Jurnalism.

În cadrul unui interviu acordat DCNewsTV, Mihai Coman a făcut referire la imaginea din jurul lui Michael Jackson, discuția îndreptându-se spre Greta Thunberg și adorația oamenilor din mediul online, „care au o reverență asemănătoare adorației religioase”.

„Seria de concerte Save the world a fost construită pe o imagine mesianică. Michael Jackson era salvatorul, cam cum este Greta acum (n.r. Greta Thunberg). Aceeași idee. Vine cineva să ne anunțe că se apropie Apocalipsa și trebuie să faci ceva pentru a salva lumea”, a spus Mihai Coman.

Ulterior, întrebat dacă noua religie este cultul mediului, salvarea Planetei, Mihai Coman a spus: „Un fenomen contemporan este această multiplicare a obiectelor de adorare, a obiectelor de cult. Nu este numai o divinitate. Internetul produce o mare democratizare a religiilor. Pe Internet te trezești cu cineva care se proclamă Mesia, vizionar, profet. Apar followers (n.r. urmăritori), apar oameni care au o reverență asemănătoare adorației religioase. Nu spun că este religie. Adică sunt fenomene care au elemente din religiile canonice, dar nu le au pe toate. Religiozitatea nouă e această adorare nu numai a vedetelor, dar și a unor cauze, principii.” „Dacă ne întoarcem la mișcările progresiștilor, sigur că și acolo apare un fanatism religios”, a explicat Mihai Coman. 

Greta Thunberg a devenit cunoscută pe plan internaţional după ce a demarat o grevă şcolară

Greta Thunberg, adolescenta suedeză care militează pentru climă, a devenit cunoscută pe plan internaţional după ce a demarat o grevă şcolară în faţa parlamentului suedez în august 2018. Protestul său din faţa clădirii parlamentului - când a arborat o pancartă scrisă de mână cu mesajul „Grevă şcolară pentru climă” - a avut drept obiectiv solicitarea unor acţiuni suplimentare în domeniul climei, inspirând ulterior crearea mişcării de tineret „Fridays For Future”, care a organizat o serie de greve globale pe teme climatice.

Din 2018, Thunberg a prmit două nominalizări consecutive la Premiul Nobel pentru Pace, a fost recompensată cu alte premii şi distincţii şi a luat cuvântul în faţa liderilor mondiali la diferite conferinţe şi summit-uri.

Sloganul acţiunilor ei a fost „ascultaţi vocea ştiinţei”, îndemnând factorii de decizie să ia măsuri, criticând în mod repetat politicienii care au pasat responsabilitatea copiilor.

Interviul cu Mihai Coman, fondator al Facultăţii de Jurnalism:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel