Noua ordine mondială prin vocile de la Forumul Economic Mondial. Ambasadorul David Steward: Aceştia sunt unii dintre cei mai periculoşi oameni din orice fază a istoriei
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Fotografie de la Alexander Mils: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/plata-a-plati-a-achita-venituri-2068975/
Fotografie de la Alexander Mils: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/plata-a-plati-a-achita-venituri-2068975/
Ambasadorul David Steward a fost întrebat ce părere are despre „vocile inteligente”, vocile de la Forumul Economic Mondial, care ani de zile au criticat şi au discreditat capitalismul.

Redăm dialogul dintre Radu Golban și invitatul său de la DC News - diplomatul David Steward.

Radu Golban: Am abordat subiectul liderilor politici radicali din Africa de Sus şi din întreaga Europă şi în SUA, dar ce ne poţi spune despre „vocile inteligente”, vocile de la Forumul Economic Mondial, care ani de zile au criticat şi au discreditat capitalismul? Una este să spui că economia mondială funcţionează foarte bine şi redistribuţia din acest moment se face prin intermediul exceselor economice, dar este un lucru total diferit să critici, mă refer la criticii fundamentaliști ai sistemului capitalist, adică dacă începi să ataci întreaga ordine bazat pe conceptul de proprietate şi pe sistemul pieţei libere, fără nicio intenţie de a-l reforma, ci doar de a-l înlocui cu altceva. La ce ne putem aştepta de la liderii radicali, dacă vocile inteligente, oamenii bine-educaţi, bine-îmbrăcaţi, care participă la conferinţe în hoteluri elegante, în resorturi din Alpii Elveţiei, care au o astfel de opinie atât de distopică, sau, hai să zicem extrem de distructivă, despre ordinea mondială. De ce îşi închipuie că vor putea îndepărta acest sistem capitalist? Cu ce altceva l-ar putea înlocui?

David Steward: Din nou, cred că este foarte important să înțelegem faptul că există o diferență enormă între inteligență şi înțelepciune. Există foarte mulţi oameni inteligenţi care sunt absolut stupizi, dar există oameni care sunt nu chiar genii, dar au un grad ridicat de înțelepciune, iar înțelepciunea vine din experiența acumulată a societăţii şi a ţărilor. Oamenii care nu sunt interesaţi să urmeze ultimele tendinţe, sunt mai degrabă interesaţi să privească lumea şi să aprecieze ceea ce funcţionează, ceea ce nu funcţionează, oamenii geniali, intelectualii vin cu toate aceste idei minunate despre cum umanitatea şi societatea pot atinge perfecțiunea, iar aceştia sunt unii dintre cei mai periculoşi oameni din orice fază a istoriei. Aproape toate perioadele abominabile din istorie au fost cauzate de ideologii. Iar ideologii se consideră foarte frecvent foarte inteligenţi, foarte capabili de a crea un viitor mai bun şi întotdeauna fac greşeli uriaşe. Cred că acesta este cazul Forumului Economic Mondial, însă aceşti oameni vor să se joace cu sistemul care a adus umanității mai mult progres într-o perioadă mai scurtă de timp decât în orice alt moment din istorie. Faptul că am avut o perioadă relativ paşnică din 1945, faptul că am avut o organizaţie a comerţului mondial şi comerţ relativ liber, a însemnat cea mai mare evoluție a celui mai mare număr de oameni în istoria omenirii. Însă acum, acești oameni geniali de la Davos încearcă să schimbe toate acestea. 

David Steward este fost diplomat sud-african la Naţiunile Unite. A fost, de asemenea, şeful de cabinet al fostului președintelui FW de Klerk, mai târziu, a fost director general în biroul președintelui de Klerk. A jucat un rol cheie în Africa de Sud, încă are un rol important în prezervarea Constituţiei, de fapt, a moștenirii președintelui de Klerk, în procesul de instaurare a păcii. 

Vezi mai multe aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel