Noua ordine mondială. Iată opinia publică globală la un an de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Un nou sondaj sugerează că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a consolidat ”Occidentul”. Cetăţenii europeni şi americani au multe puncte de vedere în comun despre problemele globale majore.

Războiul Rusiei în Ucraina împarte opiniile între oamenii din națiunile occidentale și cei din țări precum China, India și Turcia, arată un nou sondaj efectuat de Consiliul European pentru Relații Externe, sugerând o viitoare ordine mondială multipolară în care Europa și SUA sunt mai puțin influente.

Războiul a scos la iveală ”diviziunile geografice acute în atitudinile globale” cu privire la ”concepțiile despre democrație și compoziția viitoarei ordini internaționale”, potrivit unui nou sondaj publicat miercuri de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Datele colectate din nouă țări UE, plus Regatul Unit, China, India, Turcia, Rusia și SUA, sugerează că, în timp ce aliații occidentali și-au ”recăpătat sentimentul de scop pe scena globală”, prăpastia dintre perspectiva lor și ”restul” s-a extins, potrivit Politico.

Opriți războiul vs. câștigați războiul

Cetățenii europeni și americani au multe puncte de vedere în comun cu privire la problemele globale majore, inclusiv că ”ar trebui să ajute Ucraina să câștige”, în timp ce cetățenii din China, India și Turcia preferă ”încheierea rapidă a războiului”, chiar dacă Ucraina trebuie să cedeze un teritoriu, pe baza sondajelor efectuate în decembrie 2022 și ianuarie 2023.

Rusia aliat sau adversar?

În țările occidentale chestionate, marile majorități (77% în Marea Britanie, 71% în SUA și 65% în nouă state membre ale UE) au descris Rusia drept ”adversar” sau ”rival” al propriei țări.

Dimpotrivă, un număr mare din China (76%), India (77%) și Turcia (73%)  consideră Rusia ca fiind un ”aliat” strategic și ”partener” al țării lor și mulți cred, de asemenea, că Kievul ar trebui să ia în considerare predarea teritoriului pentru a ajuta la încheierea conflictului mai repede.

Noua ordine mondială

Una dintre cele mai izbitoare constatări ale sondajului se referă la idei diferite despre viitoarea ordine mondială. Majoritatea oamenilor, atât în ​​interiorul, cât și în afara Occidentului, cred că ordinea liberală condusă de SUA  va dispăre.

Într-un mod paradoxal, noua unitate a Occidentului ca răspuns la agresiunea Rusiei nu semnalează o reînviere a unei ordini internaționale conduse de America. 

Doar 9% dintre oamenii din SUA, 7% din țările UE intervievate și 4% din Marea Britanie consideră supremația globală americană ca fiind cea mai probabilă stare de lucruri într-un deceniu de acum încolo.

În schimb, în ​​Europa și America, opinia predominantă este că bipolaritatea revine. Un număr semnificativ de oameni se așteaptă la o lume dominată de două blocuri conduse de SUA și China. Amintirile din războiul rece modelează probabil modul în care americanii și europenii privesc viitorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel