Nouă înşelătorie în România. Se promit câştiguri uriaşe. "Foloseşte imaginea şi numele ministrului Energiei"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
O nouă înșelătorie, care folosește imaginea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, circulă în mediul online.

"Atragem atenţia cu privire la o nouă înşelăciune care foloseşte imaginea şi numele ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Recent, am identificat o pagină falsă care promite câştiguri uriaşe peste noapte în schimbul unei sume de bani investite. Mai grav, această pagină conţine şi o semnătură falsă a ministrului. Vă asigurăm că acea semnătură nu este reală şi nu reprezintă avizul ministrului Energiei. Recomandăm tuturor să fie extrem de vigilenţi în faţa acestor acte de înşelăciune şi să raporteze imediat paginile de acest gen platformelor corespunzătoare", a anunţat Ministerul Energiei pe Facebook.

Ministrul Energiei va formula o plângere penală la DIICOT împotriva persoanelor care au creat şi publicat pe internet acest conţinut înşelător şi fals.

"Potenţiale ameninţări cibernetice"

Pe 11 aprilie Sebastian Burduja a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în legătură cu un videoclip de tip deepfake şi un articol de tip fake news.

"Recent, în spaţiul public au apărut două materiale de dezinformare implicând utilizarea ilegală şi manipulată a imaginii şi declaraţiilor ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja. Unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celălalt un articol de tip fake news, ambele susţinând în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiţionale create de două companii, cu promisiunea unor câştiguri financiare pentru cetăţeni. Aceste materiale nu numai că utilizează ilegal vocea şi imaginea ministrului Energiei, dar încorporează şi linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potenţiale ameninţări cibernetice", se menţionează în comunicatul de atunci al ME.

Ministrul Energiei a sesizat DIICOT, solicitând luarea măsurilor legale necesare, inclusiv eliminarea conţinutului fals de pe platformele de socializare şi de pe internet, pentru a opri răspândirea acestuia şi a preveni continuarea săvârşirii infracţiunilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel