Data publicării:

Noua fundaţie pentru pierderi şi daune a Băncii Mondiale îşi numeşte primul director

Autor: Dana Mihai | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Ibrahima Cheikh Diong
Facebook Ibrahima Cheikh Diong
Consiliul de administrație al Fondului care răspunde de ajutoarele destinate ţărilor devastate de dezastrele provocate de climă l-a numit pe specialistul senegalez în finanțe Ibrahima Cheikh Diong în funcția de prim director, a anunțat sâmbătă Banca Mondială.

Selectarea lui Diong, care deține dublă cetățenie americană, marchează o etapă majoră în operaționalizarea noului fond administrat de Banca Mondială. Crearea acestuia în 2022 a reprezentat un progres semnificativ pentru negociatorii țărilor în curs de dezvoltare în cadrul discuțiilor Organizației Națiunilor Unite privind clima, depășind ani de zile de rezistență din partea țărilor bogate.

De ce este important

Acum că Filipine a fost recent selectată ca sediu al fondului, iar Diong a fost numit director, fondul poate începe să transforme cele 800 de milioane de dolari promise în cadrul summitului COP28 de anul trecut din Dubai în „fonduri tangibile gata de plată”, potrivit președinției următoarei runde de discuții privind schimbările climatice, care va începe în noiembrie la Baku, Azerbaidjan, cunoscută sub numele de COP29. Președintele COP29 va face apel la țări să contribuie cu mai mulți bani.

Pierderile și daunele au fost mult timp un subiect controversat în cadrul discuțiilor ONU privind clima, țările mai puțin dezvoltate solicitând un nou fond destinat ajutorului specific pentru pierderile catastrofale cauzate de creșterea nivelului mării și furtuni extreme. În același timp, națiunile mai bogate se tem că acest fond ar putea deveni o formă de „compensare” pentru impactul emisiei lor de gaze cu efect de seră.

„Fondul de răspuns la pierderi și daune va face o diferență semnificativă pentru cei afectați în mod disproporționat, iar eu îmi asum această responsabilitate cu umilință și un angajament deplin de a servi”, a declarat Diong într-o declarație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel