Data publicării:

Noua conducere a CMR, poziție mult mai fermă față de autorități: Niciun contract nu va fi semnat cu CNAS fără negociere

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Colegiul Medicilor din România (CMR) avertizează autoritățile că este pusă în pericol prelungirea contractelor de furnizare de servicii pe toate domeniile de asistenţă medicală în trimestrul I al anului 2025. Noua conducerea a CMR adoptă o poziție mult mai fermă în negicierile cu Casa Națională de Asigurări, căreia îi reproșeazăî lipsa dialogului și faptul că nu a luat în considerare intervenţiile reprezentanţilor CMR din grupurile de lucru asupra modificărilor Contractului Cadru (CoCa) şi nici asupra finanţării.

Noua președintă a CMR, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, atrage atenția că orice decizie cu impact asupra profesiei medicale trebuie discutată cu reprezentanții medicilor: „Considerăm necesar un dialog real și o negociere transparentă între instituțiile statului și Colegiul Medicilor. Nu este normal ca un document important să fie publicat fără ca noi să fim consultați.”

CMR subliniază și problemele ridicate de lipsa indexării finanțării cu rata inflației și de noile provocări fiscale pentru cabinetele medicale. Reprezentanții CMR au trimis solicitări oficiale de întâlniri cu CNAS, inclusiv propunerea unui calendar de consultări, însă nu au primit un răspuns.

„Respectul pentru Medici pleacă şi de la respectul instituţiilor statului pentru medici!

Noua conducere a Colegiului Medicilor din România atrage atenţia că pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost postat un document în transparenţă decizională fără să existe un dialog sau o negociere cu reprezentanţii medicilor în prealabil.

Documentul face referire la prelungirea contractelor pentru primul trimestru al anului 2025 pe toate domeniile de asistenţă medicală.

Pe site-ul www.cnas.ro (platforma oficială a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - CNAS) se află postat, de la sfârşitul săptămânii trecute, în transparenţă decizională, un document care nu a fost negociat cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România (CMR) în ceea ce priveşte prelungirea contractelor pentru trimestrul I al anului 2025 pe toate domeniile de asistenţă medicală. Documentul nu a luat în considerare nici intervenţiile reprezentanţilor CMR din grupurile de lucru asupra modificărilor CoCa şi Norme şi nici asupra finanţării.

Colegiul Medicilor din România îşi exprimă îngrijorarea referitor la menţinerea pentru primul trimestru al anului 2025 a valorii punctelor pentru medicina din ambulatoriul de specialitate şi medicina primară, în contradicţie cu situaţia economico-socială actuală, cu previziunile financiare şi, mai ales, cu discuţiile anterior avute cu CNAS pe finanţare.

Referitor la propunerea CNAS de eliminare a regularizării la 11 luni, reprezentanţii CMR solicită reintroducerea mecanismului de regularizare, aşa cum a fost în contractul din 2023, doar astfel sumele alocate asistenţei ambulatorii de specialitate şi asistenţei medicale primare vor putea fi utilizate integral în aceste sectoare de asistenţă medicală.

E-factura îi obligă pe medici să lucreze pro-bono

În acest moment, din cauza implementării sistemului de facturare electronic nu se mai poate observa şi cuantifica numărul de consultaţii totale efectuate, medicii realizând astfel un număr important de servicii medicale pro-bono.

De asemenea, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România mai precizează:

- CMR a fost de acord cu menţinerea valorii punctelor pentru ambulatoriul de specialitate şi asistenţa medicală primară doar pentru anul 2024, cu scopul asigurării stabilităţii şi continuităţii asigurării asistenţei medicale.

- CMR a fost de acord cu eliminarea regularizării la 11 luni pentru ambulatoriul de specialitate si asistenţa medicală primară doar pentru anul 2024, înţelegând dificultăţile financiare din acest an şi faptul că bugetul de stat fusese deja adoptat.

- Codul fiscal s-a modificat pentru anul 2024 şi va suferi modificări de substanţă şi pentru anul 2025, crescând povara fiscalităţii pentru cabinetele medicale. Pe de altă parte, fiscalitatea crescută a creat cadrul unui FNUASS mai cuprinzător, deci a unei alocări crescute.

- Considerăm că bugetul de stat pentru anul 2025 trebuie să fie adaptat nevoilor reale ale sistemului de sănătate cu alocări clare necesare funcţionării mai eficiente a sistemului de sănătate.

- De la 1 iulie 2023 şi până în prezent, finanţarea asistenţei medicale primare şi a ambulatoriului de specialitate nu a fost indexată cu valoarea inflaţiei, chiar dacă au crescut permanent cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor medicale, indiferent de forma lor de organizare. Acest fapt nu a permis dezvoltarea praxisurilor, ci doar funcţionarea acestora la limită.

"Pentru a reprezenta corect interesele medicilor, cum este precizat în reglementările CMR, considerăm că este nevoie şi de o deschidere şi un interes adevărat pentru dialog şi negociere între instituţii ale statului şi CMR. Nu considerăm normal ca pe site-ul unui partener instituţional, cum este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, să existe un document ce este deja pus în transparenţă decizională şi noi să nu fim informaţi şi chemaţi la o negociere înainte de postarea acestui document", a precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, noul preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România atrag atenţa că orice act ce face referire la profesia medicală sau la atribuţii din reglementarea CMR trebuie să fie discutat înainte de publicare cu reprezentanţii corpului medical!

Reprezentanţii CMR mai precizează că s-au trimis adrese oficiale pentru întâlniri interinstituţionale CMR-CNAS si nu s-a primit răspuns, inclusiv pentru a exista o predictibilitate s-a propus un calendar de întâlniri CMR-CNAS şi, de asemenea, nu a fost transmis niciun răspuns”.

Această reacție este în numele Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România, preşedinte - Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, vicepreşedinte - Dr. Mirela Oniceanu, Conf. univ. dr. Carmen Pantiş, Dr. Călin Bumbuluţ și Secretar General - Şef lucrări dr. Gindrovel Dumitra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel