Noua alianță PSD - PNL nu poate fi USL 2.0. Bulai sesizează o diferență majoră: De data aceasta s-a discutat la sânge
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sură foto: Guvernul României
Sură foto: Guvernul României
Sociologul Alfred Bulai a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre problemele din actuala coaliție de guvernare.

Invitat la podcastul „Nod în Papură“, sociologul Alfred Bulai a vorbit despre diferențele dintre USL și actuala coaliție de guvernare:

„Singura alianță care a fost de succes în România a fost alianța USL. Ea s-a făcut pe cu totul alte baze. Ea s-a făcut pe picior de egalitate. Deși PSD-ul era net superior, având de două ori aproape mai multe voturi, au zis nu, mergem la paritate, unul la președinție, altul prim-ministru. S-a făcut pe niște baze cu mult înaintea guvernării, pe niște baze care vin ca o sugestie că poate funcționa pe termen nelimitat.

Acum, a fost o discuție la sânge, care ia mai mulți bani, care ia mai multe ministere. Despre asta a fost vorba. Că e interesul lor să își cultive primarii, da, dar primarii nu-s chiar așa. O parte din primari, cam o treime, nu au treabă cu partidul. Ei sunt aleși, partidul îi roagă să candideze. La nivel local, dacă ești super tare, nu contează, unii nici nu știu la ce partid ești, pe când alții depind de partid.

Sunt unii autonomi față de partid, dinamica primarilor e și ea mare, nu pe față, legea nu le permite să fie pe față, adică el a rămas la PNL și lucrează pentru altcineva, dar nu vrei să-l dai afară pentru că atunci trece la alt partid. Au pierdut oameni alegeri prezidențiale din cauza propriilor primari. Relația e mult mai complexă și pentru că legea actuală le oferă multă autonomie. Acum, dacă ai o hidrocentrală pe teritoriul tău, nu te mai interesează de banii de la centru. Câștigi mulți bani pe Legea administrației locale, vin banii direct la primărie“, a precizat, la DC News, sociologul Alfred Bulai.

Partide cu favorabilitate în 2024. Alfred Bulai, despre șansele lui Dragnea, Ponta și Diaconescu

În cadrul emisiunii „Nod în Papură“ de la DC News, jurnalistul Val Vîlcu l-a întrebat pe sociologul Alfred Bulai despre forțele politice care ar putea apărea în 2023-2024 și care vor putea avea un anumit impact încât să fie propulsate în Parlament:

„Partidele care ar putea ieși la iveală, în 2023-2024, sunt cele conduse de personalități cunoscute ca Dragnea ori Ponta, sau există capacitatea de a lansa nume noi?“, a fost întrebarea jurnalistului Val Vîlcu.

Alfred Bulai: „Sunt două chestiuni pe care trebuie să le facă un partid. În primul rând, e bine să ai o personalitate cunoscută, cu o anumită forță, pentru că vei capta un anumit gen de interes. O personalitate poate să aducă singură voturi. Adu-ți aminte de Tăriceanu. ALDE a jucat câțiva ani doar prin Tăriceanu. Sigur că ideal e să aduci o temă cu care să te identifici și să te știe lumea și să scoți în spațiul public mai mult de o personalitate (...)“, a precizat sociologul Alfred Bulai (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel