Notis Mitarakis, ministrul grec pentru migraţie şi azil, aşteptat la Bucureşti. Discuţii despre aderarea României la Schengen
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Comisia Europeana
Facebook Comisia Europeana
Discuţiile pentru aderarea României la spaţiul Schengen continuă. Ministrul grec pentru migraţie vine la Bucureşti, la doar câteva zile după ce a anunţat sprijinul pentru extinderea Schengen în România şi Bulgaria. 

Ministrul grec pentru migraţie şi azil, Notis Mitarakis, este aşteptat astăzi la Bucureşti, în contextul demersurilor pe care ţara sa le face pentru primirea României şi Bulgariei în Schengen. El urmează să poarte discuţii cu ministrul Lucian Bode, după ce s-a întâlnit la Sofia cu ministrul de interne şi vicepremierul bulgar, Ivan Demergiev. 

Notis Mitarakis, ministrul grec pentru migraţie şi azil, a spus că noul pact european privind migraţia şi azilul trebuie să aibe un cadru strict şi eficient de supraveghere a frontierelor externe ale Uniunii Europene, dar în acelaşi timp, să fie o dovadă solidă a solidarităţii europene cu aceste ţări care suportă povara migraţiei ilegale. Atena consideră că extinderea spaţiului Schengen va lansa un semnal puternic de unitate într-un moment în care Europa traversează cea mai mare criză de la cel de al Doilea Război Mondial. În plus, lărgirea spaţiului Schengen va aduce beneficii tuturor celor din Uniunea Europeană, dar şi celor membre din Balcani, deoarece va facilita transportul comercial rutier şi turismul.

Ministrul grec a subliniat că România şi Bulgaria au îndeplinit deja toate criteriile de aderare şi de aceea Atena se află în contact dorect cu Suedia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului, dar şi cu Comisia Europeană, în contextul iniţiativei elene. "Aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen trebuie rezolvată rapid", a conchis Notis Mitarakis, citat de Rador.

Marţi, 17 ianuarie, premierul suedez Ulf Kristersson a anunţat că ţara sa, care deţine în acest moment preşedinţia rotativă a Consiliului European, este dispusă să pună pe ordinea de zi subiectul extinderii Schengen în România şi Bulgaria, dar şi că este conştient că cele două ţări sunt dezamăgite de faptul că au fost respinse la Consiliul JAI din decembrie 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel