Data actualizării:
Data publicării:

Notificarea primită de Bulgaria privind manevrele militare ale Rusiei în Marea Neagră, valabilă și pentru România

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Notificarea primită de Bulgaria, prin care este anunțată că Rusia va efectua manevre militare în Marea Neagră, este valabilă și pentru România.

Atunci când în Marea Neagră sunt efectuate exerciții militare, țara respectivă, în cazul de față Rusia, este obligată să notifice NAVAREA III din Spania, responsabilă de zona navală 3. Această instituție trimite mai apoi notificarea către toate autoritățile naționale care sunt riverane ale zonei respective. Prin urmare, în astfel de cazuri toate țările riverane Mării Negre, adică Turcia, Bulgaria, România, Ucraina, Rusia și Georgia primesc notificări în acest sens.

Astfel, notificarea Rusiei privind desfășurarea exercițiilor navele în Marea Neagră este valabilă și pentru România, doar că cel mai probabil este primită din partea NAVAREA III, nu direct din partea Federației Ruse. Astfel, fiecare țară va ști că între anumite coordonate există o porțiune în care este periculos să intri pentru că sunt manevre militare notificate. 

De-a lungul timpului Federația Rusă a notificat în privința mai multor astfel de zone, de fiecare dată când a făcut exerciții militare pe Marea Neagră sau în alte ape ale lumii. 

Ce este NAVAREA III 

Regiunea NAVAREA III acoperă Marea Mediterană de la meridianul 005º 45´V, dar și Marea Neagră, inclusiv Marea Azov.

Din mai 2020, avertizările de navigație NAVAREA III sunt difuzate pe SafetyNET II. Astfel, fiecare țară primește notificările prin sisteme speciale. SafetyNET II este o îmbunătățire a sistemului actual SafetyNET și oferă o interfață web interactivă și ușor de utilizat pentru furnizorii de informații privind siguranța maritimă pentru a-și crea mesajele privind siguranța maritimă și a le livra simultan prin mai multe rețele Inmarsat, inclusiv Inmarsat C, Mini C și Fleet. Astfel, oricine dorește să navigheze în Marea Neagră, va primi o astfel de notificare, inclusiv navigatorii români.

Analizând site-ul armada.defensa.gob.es, vom observa că momentan sunt în vigoare mai multe avertizări. Una dintre ele se referă la Marea Mediteraneană, Marea Neagră și Marea Azov, emisă la data 25 iulie. Totuși, nu este clar dacă aceasta este notificarea privind exercițiile militare ruse din Marea Neagră. 

Avertismenetele nu sunt mereu publice

Organizația Hidrografică Internațională menționează că: "Nu toți coordonatorii NAVAREA publică avertismente pe World Wide Web, unii oferă doar notificare navigatorilor. Disponibilitatea avertismentelor de navigație pe web nu scutește comandanții/căpitanilor de cerința de a primi avertismente de navigație prin intermediul sistemelor de difuzare aprobate de IMO/IHO, deoarece site-urile web nu sunt actualizate continuu și nu sunt neapărat monitorizate pentru corectitudine".

Reamintim că potrivit Ministerului Apărării de la Sofia, Moscova a notificat Bulgaria asupra stabilirii unei zone de alertă temporară în Marea Neagră, care include şi o parte din zona economică exclusivă a Bulgariei, întrucât forţele navele ruse vor desfăşura exerciţii în acel perimetru. Atât viceministrul bulgar al Apărării, cât și reprezentanții NATO, au reacționat după apariția acestor informații.

VEZI ȘI: Rusia, noi manevre militare în Marea Neagră. Bulgaria a fost notificată asupra stabilirii unei zone de alertă. Avertismentul NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel