Norvegia semnează un acord de 500 de milioane de dolari pentru achiziționarea de rachete americane
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube U.S MILITARY SUPERIOR
Sursa Foto YouTube U.S MILITARY SUPERIOR
Norvegia a semnat un acord de 500 de milioane de dolari cu Statele Unite pentru a cumpăra rachete tip aer-aer cu rază medie de acțiune (AMRAAM) pentru avioanele de luptă F-35 ale Forțelor Aeriene Norvegiene, a declarat miercuri ministrul Apărării, Bjorn Arild Gram.

”Suntem foarte încântați că și Norvegia va avea acum acces la astfel de rachete avansate și că realizăm o achiziție atât de importantă de rachete aer-aer cu rază medie de acțiune, care va elibera potențialul F-35, care în rândul său, va consolida viitoarele noastre capacități defensive”, a spus ministrul norvegian al Apărării, Bjorn Arild Gram, potrivit Urdu Point.

Potrivit acordului, SUA vor furniza Norvegiei rachete până în 2028, ca parte a programului de achiziții Lockheed Martin F-35 Lightning II, deoarece țara a început să primească avioane F-35 de la compania americană în 2017.

În iulie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de rachete AMRAAM către Norvegia, în valoare de 950 de milioane de dolari, ca răspuns la o solicitare anterioară a Guvernului norvegian de a cumpăra până la 205 de rachete AMRAAM AIM-120 din seria D, până la 60 de rachete AIM-120 C- Rachete AMRAAM din seria 8 sau D și patru secțiuni de ghidare AMRAAM AIM-120D.

Odată cu acordul cu rachete, Ministerul norvegian al Apărării a semnat și un acord de cooperare cu producătorul american de rachete Raytheon Technologies.

AMRAAM este o versiune îmbunătățită a rachetelor utilizate atât de avioanele de luptă F-16, cât și de sistemul de apărare aeriană NASAMS, care sunt, de asemenea, în serviciu cu armata SUA.

Citește și:

Norvegia, alertă militară: Este cea mai gravă situaţie de securitate din ultimele decenii

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anunţat luni că ţara sa va trece la un nivel mai ridicat de alertă militară, deşi nu a detectat nicio ameninţare directă, transmit Reuters, Agerpres şi AFP. Norvegia, ţară membră NATO şi vecină cu Rusia în zona arctică, va aplica măsura începând de marţi.

Store a precizat că "nu avem astăzi niciun motiv să credem că Rusia doreşte să atragă Norvegia sau altă ţară direct în război, dar războiul din Ucraina impune ca toate ţările din NATO să fie mai atente".

"Tensiunile mai ridicate ne expun mai mult la ameninţări, operaţiuni de spionaj şi campanii de influenţă. (...) Este cea mai gravă situaţie de securitate din ultimele decenii", a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, furnizând aproximativ un sfert din importurile europene respective după scăderea livrărilor din Rusia.

Forţele armate norvegiene au fost desfăşurate pentru paza platformelor petroliere şi gaziere maritime după exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Norvegia beneficiază de sprijin din partea marinelor militare ale Regatului Unit, Franţei şi Germaniei.

Norvegia își sporește pregătirea militară

Norvegia, un membru NATO care împarte granița cu Rusia în Arctica, a anunțat că își va ridica pregătirea militară ca răspuns la războiul din Ucraina.

„Armata își va ridica de mâine pregătirea în Norvegia”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store într-o conferință de presă.

„Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din câteva decenii”, a adăugat el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel