Norvegia: poliţia vorbeşte de un „fundamentalist creştin“. Povestea masacrului de pe insula Utoya
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
atac cu bomba norvegia
atac cu bomba norvegia

Poliţia norvegiană l-a descris sâmbătă pe suspectul arestat după dublul atentat ca fiind un „fundamentalist creştin“, relatează AFP.

Pe baza informaţiilor postate pe Internet, bărbatul, un norvegian în vârstă de 32 de ani, este un „fundamentalist creştin“, a spus un oficial al poliţiei, precizând că opiniile sale politice înclină „spre dreapta“, fără a oferi şi alte precizări.

Poliţia a anunţat sâmbătă că a arestat un suspect în cazul atacurilor sângeroase produse în ajun la Oslo şi în împrejurimile capitalei, fără a exclude totuşi şi alte arestări.

„Avem motive să-l considerăm responsabil pentru cele două episoade“, a declarat într-o conferinţă de presă un oficial al poliţiei.

Adrian Pracon, un tânăr care a supravieţuit atacului de vineri după-amiază din insula Utoya pentru că s-a prefăcut a fi mort, a povestit pentru CNN că atacatorul urla în timp ce împuşca în stânga şi-n dreapta: "O să vă ucid pe toţi !"

Martorul spune că Breivik a intrat în sala în care erau adunaţi cei 700 de participanţi ai taberei cărora organizatorii le ofereau informaţii despre atacul cu bombă din Oslo. Criminalul, îmbrăcat în ofiţer de poliţie, a intrat în încăpere şi a cerut voie să se adreseze tinerilor.  Acela a fost momentul în care a început să tragă, transmite realitatea.net.

Panică şi haos, asta a urmat. Cei mai mulţi au încercat să fugă, iar câţiva se îndreptau către falsul ofiţer, crezând că este un test.

Cei care au reuşit să iasă din sală au alergat către ţărm şi au sărit în apă în speranţa că se vor salva. Şi Pracon a încercat să înoate, dar s-a întros pentru că se simţea mult prea obosit ca să parcurgă distanţa de 1,6 kilometri până la celălalt mal.

"Simţeam că nu pot să respir. Înghiţisem deja prea multă apă, şi simţeam că bocancii şi hainele grele mă trag în jos. Nu am avut timp să scap de ele. Cred oricum că am fost ultima persoană care a fugit către apă", mai spune Adrian Pracon.

"...nu eram sigur că o să reuşesc pentru că eram deja prea obosit". Aşa că Pracon a decis să se întoarcă pe mal. Atacatorul i-a urmărit pe cei au încercat să fugă şi a continuat să tragă chiar dacă mulţi erau în apă deja.

"A împuşcat aproape pe toată lumea. A plecat şi s-a întors după o oră. Eu şi încă două persoane am supravieţuit pentru că ne-am întins lângă cadavre şi ne-am prefăcut a fi morţi", îşi aminteşte martorul.

Coşmarul norvegienilor a început vineri la ora locală 15.30. O bombă a explodat în apropierea unor clădiri guvernamentale din centrul capitalei norvegiene. Şapte oameni au murit. Imediat după deflagraţie, pe străzi s-a instalat panica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel