Norvegia, alertă militară: Este cea mai gravă situaţie de securitate din ultimele decenii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (israel palacio)
Sursă foto: Unsplash (israel palacio)
Jonas Gahr Store, premierul norvegian, a anunțat că țara va ridica nivelul militar de alertă, deși nu a detectat alerte de securitate. 

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a anunţat luni că ţara sa va trece la un nivel mai ridicat de alertă militară, deşi nu a detectat nicio ameninţare directă, transmit Reuters, Agerpres şi AFP. Norvegia, ţară membră NATO şi vecină cu Rusia în zona arctică, va aplica măsura începând de marţi.

Store a precizat că "nu avem astăzi niciun motiv să credem că Rusia doreşte să atragă Norvegia sau altă ţară direct în război, dar războiul din Ucraina impune ca toate ţările din NATO să fie mai atente".

"Tensiunile mai ridicate ne expun mai mult la ameninţări, operaţiuni de spionaj şi campanii de influenţă. (...) Este cea mai gravă situaţie de securitate din ultimele decenii", a adăugat el într-o conferinţă de presă.

Norvegia este în prezent cel mai mare exportator de gaze naturale către Uniunea Europeană, furnizând aproximativ un sfert din importurile europene respective după scăderea livrărilor din Rusia.

Forţele armate norvegiene au fost desfăşurate pentru paza platformelor petroliere şi gaziere maritime după exploziile care au avariat în septembrie gazoductele Nord Stream din Marea Baltică. Norvegia beneficiază de sprijin din partea marinelor militare ale Regatului Unit, Franţei şi Germaniei.

Norvegia își sporește pregătirea militară

Norvegia, un membru NATO care împarte granița cu Rusia în Arctica, a anunțat că își va ridica pregătirea militară ca răspuns la războiul din Ucraina.

„Armata își va ridica de mâine pregătirea în Norvegia”, a declarat prim-ministrul Jonas Gahr Store într-o conferință de presă.

„Aceasta este cea mai gravă situație de securitate din câteva decenii”, a adăugat el.

„În prezent nu avem niciun motiv să credem că Rusia dorește să implice Norvegia sau orice altă țară direct în război, dar războiul din Ucraina înseamnă că este necesar ca toate țările NATO să fie din ce în ce mai în garda”, a mai spus acesta. Citește mai multe AICI

Moscova confirmă că a lovit infrastructuri energetice în Ucraina cu 'arme de înaltă precizie'

Forţele armate ruse 'îşi continuă loviturile cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune (...) împotriva comandamentului militar şi sistemelor energetice ale Ucrainei. Toate loviturile şi-au atins obiectivul. Toate ţintele desemnate au fost atinse', a declarat ministerul într-un comunicat.

Un 'atac masiv' al Rusiei a avut loc luni dimineaţă împotriva instalaţiilor energetice din mai multe regiuni ale Ucrainei, privând de apă 80% dintre consumatorii capitalei Kiev şi lăsând 'sute de localităţi' fără electricitate, aminteşte AFP. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, 'au fost lansate peste 50 de rachete de croazieră' asupra Ucrainei, 'folosind avioane' din nordul Mării Caspice şi din regiunea Rostov din Rusia.

Resturile uneia dintre ele, doborâte de forţele de la Kievului, au căzut asupra unui sat din Republica Moldova la graniţa cu Ucraina, a anunţat Chişinăul, raportând pagube materiale, dar fără victime imediat. Aceste noi lovituri masive au loc după ce Moscova a anunţat în weekend că îşi suspendă participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, vital pentru aprovizionarea alimentară mondială (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel