Data publicării:

Norvegia a fost lovită de o rachetă de cercetare lansată de Suedia

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: YouTube Unlimited
Sursa Foto: YouTube Unlimited
O rachetă de cercetare lansată de Sweden Space Corp (SSC) luni (24 aprilie) de la Centrul spațial Esrange din nordul Suediei a funcționat defectuos și a aterizat la 15 km în interiorul Norvegiei.

Racheta a atins o altitudine de 250 de kilometri (155,34 mile) unde au fost efectuate experimente cu gravitație zero, a spus agenția într- un comunicat.

”A aterizat în munți la 1.000 de metri altitudine și la 10 kilometri de cea mai apropiată localitate”, a declarat marți Philip Ohlsson, șeful de comunicații la SSC, potrivit Euractiv.

”Există un protocol în vigoare când lucrurile merg prost și informăm atât Guvernul suedez, cât și  pe cel norvegien, precum și alți actori”, a spus el.

”Lucrările de recuperare a rachetei sunt în curs de desfășurare și o investigație este lansată pentru a determina detaliile tehnice din spatele traseului de zbor neplanificat”, a spus agenția suedeză.

Reacția Norvegiei

”Autoritățile norvegiene iau foarte în serios orice activitate neautorizată de pe partea norvegiană a frontierei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. ”În cazul oricărei încălcări a frontierei, responsabilii ar trebui să informeze imediat autoritățile norvegiene relevante, inclusiv ministerul de Externe, prin canalele potrivite. În cazul de față, Ministerul de Externe norvegian nu a primit o notificare oficială a incidentului de la autoritățile suedeze”, a adăugat purtătorul de cuvânt norvegian.

Ministerul de Externe norvegian a declarat că nu știe dacă au fost provocate pagube, în timp ce un purtător de cuvânt al SSC a spus că racheta a căzut departe de orice așezare.

Oficialii suedezi și UE au tăiat panglica unui viitor centru de rachete spațiale la Esrange, în nordul adânc al Suediei, pe 13 decembrie, exprimând speranța că rachetele europene vor începe să lanseze sateliți din pământul suedez deja anul viitor.

Citește și: Ursula von der Leyen la inaugurarea primului port spațial din Europa: ”Este exact infrastructura de care avem nevoie”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel